Scandal diplomatic internaţional după meciul Turcia-Austria de la EURO. Ce s-a întâmplat

Scandal diplomatic internaţional după meciul Turcia-Austria de la EURO. Ce s-a întâmplat
foto: UEFA EURO 2024 Facebook

În timpul meciului de la Euro 2024 dintre Turcia şi Austria fundaşul Merih Demiral a sărbătorit unul din cele două goluri ale sale cu un salut controversat, în care una sau ambele mâini sunt făcute pentru a imita forma unui cap de lup, un simbol al organizaţiei turce de extremă dreapta şi ultranaţionaliste Lupii Gri, semn interzis în Austria din 2019, scrie POLITICO.

Ministrul german de interne, Nancy Faeser, a declarat că "simbolurile extremiştilor de dreapta turci nu îşi au locul pe stadioanele noastre. Folosirea campionatului european de fotbal ca platformă pentru rasism este complet inacceptabilă. Autorităţile de securitate germane supraveghează îndeaproape extremiştii de dreapta turci din Germania. Lupii Gri "sunt sub observaţia" autorităţilor federale", a spus Faeser.

UEFA a anunţat că îl investighează pe Demiral pentru "presupus comportament inadecvat".

În cazul în care îl va găsi vinovat, fotbalistul ar putea primi o interdicţie de la meciul de sâmbătă dintre Turcia şi Olanda, din sferturile de finală.

Criticile Berlinului au declanşat un răspuns dur din partea Ankarei. Ömer Çelik, purtătorul de cuvânt al Partidului Justiţiei şi Dezvoltării (AKP) aflat la guvernare şi fost ministru turc pentru afaceri europene, a calificat drept "inacceptabilă" reacţia lui Faeser, dar şi ancheta UEFA.

"Cei care caută rasismul şi fascismul ar face bine să se concentreze asupra rezultatelor recente ale alegerilor din diferite ţări din Europa", a declarat el miercuri, referindu-se la popularitatea în creştere a extremei drepte pe continent.

Demiral, la rândul său, a apărat salutul pentru a sărbători golul, spunând că a fost o expresie a "identităţii sale turceşti" şi că nu a existat "niciun mesaj ascuns".

El a adăugat că speră să existe "şi mai multe oportunităţi de a arăta acest gest" în meciurile viitoare şi că a văzut fani turci făcând acelaşi salut.

Lupii cenuşii au devenit proeminenţi în anii 1970 şi 1980 şi au jucat un rol într-o serie de masacre şi asasinate în Turcia. În 2021, Parlamentul European a cerut ţărilor membre ale UE să interzică gruparea, mai scrie POLITICO.

Atât Turcia, cât şi Germania, gazda turneului, s-au calificat în sferturile de finală ale Euro 2024.

Afla mai multe despredemiralgest
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt