Satul orbilor care conduc

Satul orbilor care conduc
foto: dgpci.mai.gov.ro

Situaţie incredibilă într-un sat din judeţul Iaşi! 80 la sută din populaţie este nevăzătoare! Asta spun documentele pe care oamenii le păstrează cu sfinţenie. Deşi au rămas fără vedere pe hârtie, sătenii se plimbă liniştiţi pe stradă, conduc maşina, îşi ţin gospodăriile. Direcţia de Asistenţă Socială a început o anchetă dar totul bate pasul pe loc. Medicul care a dat certificatele a murit. 

Satul Perieni are aproape 1.400 de locuitori. Peste 1.100 dintre ei beneficiază de o pensie de nevăzător. Suma nu e deloc de neglijat: 2 mii şi 50 de lei, iar la vederea echipei Focus nimeni nu a vrut să scoată un cuvânt. Au vorbit, însă, cei care nu sunt implicaţi. Oamenii sunt revoltaţi şi din cauza faptului că unii dintre nevăzătorii închipuiţi circulă sfidător pe străzile comunei. Sunt la volan, văd  cât se poate de bine, iar păoştaşul le aduce lună de lună banii necuveniţi. 

Situaţia durează deja de peste 10 ani, iar cei de la Primăria comunei Probota nu sunt străini de această situaţie dar spun că nu au nicio legătură. Spun că dosarele pentru persoanele nevăzătoare nu se depun la ei şi nici banii nu ajung acolo. În timp ce Poliţia Locală nu a dorit să comenteze despre acest caz, specialiştii din cadrul DGASPC Iaşi s-au autosesizat.
Pentru a obţine certificatul de nevăzători şi, implicit, pensia de handicap, sătenii din Perieni au fost consultaţi de un specialist. Acesta, între timp, a murit. Acum, Direcţia judeţeană de asistenţă socială şi protecţia copilului Iaşi va verifica fiecare dosar în parte pentru a vedea câte persoane au avut astfel de certificate de nevăzători şi nu au avut probleme cu vederea, iar mai apoi se vor lua mpăsurile necesare. 
 

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt