Şase migranţi ucişi de gardieni într-un centru de detenţie în Libia

Şase migranţi ucişi de gardieni într-un centru de detenţie în Libia

Gardieni libieni au împuşcat vineri şase migranţi originari din ţările Africii Sahariene într-un centru de detenţie din Tripoli, a indicat Organizaţia Internaţională pentru Migraţie (OIM), denunţând condiţiile de viaţă "teribile" din acest loc supraaglomerat, notează AFP.

Mass-media libiană a raportat în acelaşi timp, cu imagini video în sprijin, evadarea a sute de migranţi din centru, fără a raporta împuşcăturile mortale din complex.

Un responsabil al Ministerului de Interne, citat de agenţia libiană de presă, a avansat un număr de 2.000 de evadaţi.

Incidentul a avut loc în centrul de detenţie Al-Mabani, unde sunt deţinuţi aproximativ 3.000 de migranţi, a declarat pentru AFP responsabilul OIM, Federico Soda. "În total, şase migranţi au fost ucişi de gardieni", a adăugat el.

"Nu ştim ce a provocat incidentul, dar este în legătură cu supraaglomerarea migranţilor care trăiesc în condiţii teribile şi tensionate", a mai spus Federico Soda. "Mulţi migranţi au evadat în timpul haosului", a continuat el.

Potrivit responsabilului OIM, centrul de detenţie Al-Mabani are o capacitate de primire de 1.000 de deţinuţi, dar peste 3.000 sunt înghesuiţi acolo, dintre care aproximativ 2.000 în afara clădirii principale, dar în perimetrul complexului.

"Detenţia lor este arbitrară. Mulţi dintre ei au documente în regulă, dar sunt blocaţi în ţară", a spus el.

Niciun comentariu imediat nu a putut fi obţinut din partea autorităţilor.

Imaginile difuzate de presa locală au arătat zeci de migranţi alergând pe străzile din Tripoli, unii ridicând mâinile spre cer. Mai mulţi dintre ei par a fi minori.

Un martor a declarat pentru AFP că a văzut un grup de aproximativ 500 de migranţi înaintând pe un bulevard comercial lângă centrul de detenţie.

Cel puţin 140 de persoane au fost arestate vineri noaptea şi s-au adunat sub un pod din capitală, înainte de a fi urcate în autobuze, evident pentru a fi duse la un centru de detenţie, potrivit unui corespondent al AFP.

Libia este un important punct de trecere pentru zeci de mii de migranţi, majoritatea din ţările Africii Sahariene, care caută în fiecare an să ajungă în Europa prin sudul Italiei, la aproximativ 300 km distanţă de ţărmul libian.

Sursa: Agerpres

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt