Sărbătoarea sacrificiului, celebrată de musulmani

Sărbătoarea sacrificiului, celebrată de musulmani

Pentru musulmanii din întreaga lume, astăzi este Kurban Bayram, sărbătoarea sacrificiului şi cea mai mare a religiei islamice. În toată Dobrogea, 80.000 de turci şi tătari sacrifică animale, iar din carne pregătesc mâncăruri tradiţionale, pe care le dau de pomană nevoiaşilor. Timp de patru zile, musulmanii merg în vizită unii la alţii şi se bucură împreună de clipe liniştite, împreună cu cei apropiaţi.

Bairamul începe, pentru musulmani, cu rugăciunea în geamie. Apoi bărbaţii se duc acasă şi îndeplinesc ritualul sacrificării animalelor. Toţi turcii din Dobrogea taie astăzi una sau mai multe oi sau viţei, în funcţie de cât sunt de înstăriţi. Cei mai bogaţi trebuie să taie un berbec. Animalul sacrificat de Kurban Bayram trebuie să fie sănătos şi să nu aibă defecte. În mod tradiţional, carnea lui se-mparte în trei: o parte rămâne în casă, o alta se împarte săracilor, iar a treia parte se dă rudelor mai nevoiaşe. Cei cu dare de mână păstrează doar puţină carne,r restul o dau de pomană.

Carnea berbecilor este direct fiartă, fără a fi spalată, iar oasele nu trebuie sfărâmate. Bucătăresele pregătesc apoi mâncăruri delicioase. Când se întâlnesc de Kurban Bayram, musulmanii îşi urează “Sarbatori fericite !”. Îşi fac vizite, iar copiii primesc dulciuri, cadouri şi bani. 
 
În lume, Bayramul este sărbătorit de peste două miliarde de musulmani, cei mai mulţi dintre ei - din Orientul Mijlociu. Kurban Bayram se sărbătoreşte în ultima lună din calendarul musulman şi are loc în ultimele zile ale pelerinajului de la Mecca, în Arabia Saudită, unde participă aproape două milioane de oameni. Sărbătoarea sacrificiului, împreună cu Ramadanul, sunt cele mai importante sărbători ale religiei islamice.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt