Şansă la o viaţă normală pentru un copil de 2 ani

Şansă la o viaţă normală pentru un copil de 2 ani

Operaţie în premieră, în România. Un copil de doi ani şi jumătate, alimentat exclusiv prin perfuzii, a fost salvat graţie unei operaţii făcute la Cluj-Napoca. Premiera constă în faptul că intervenţia nu s-a mai făcut niciodată la un copil atât de mic. Prin această operaţie, micuţului i s-a oferit o şansă la o viaţa normală.

Intervenţia chirurgicală, care este o premieră medicală şi în Europa de Est, a fost realizată de o echipă complexă de specialişti din cadrul Institutului Regional de Gastroenterologie Hepatologie „Octavian Fodor” din ClujNapoca, coordonată de prof. univ. dr. Marcel Tanţău. Copilul de doi ani şi jumătate suferea de acalazie, o boală care se
manifestă prin incapacitatea micuţului de a mânca normal, de a trece bolurile alimentare din esofag în stomac.

Doctorii spun că şi-au asumat un risc destul de mare atunci când l-au operat pe pacient, dar intervenţia trebuia făcută.

Premiera constă în faptul că această procedură a fost prima dată aplicată în cazul unui pacient cu vârstă atât de mică, asta după ce în luna ianuarie a acestui an copilul a trecut printr-o operaţie chirurgicală care nu a dat rezultate şi în urma căreia starea micuţului s-a agravat.

Copilul este instituţionalizat în cadrul Direcţiei de Protecţie şi Asistenţă Socială Sălaj şi starea lui de sănătate era
monitorizată într-un centru de boli rare din Zalău. Acum se află in perioada de recuperare şi starea lui este una bună, spun medicii.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt