Tablouri, cărţi şi alte opere de artă. Nu vorbim de muzee sau expoziţii, ci pur şi simplu de sălile de aşteptare ale unor clinici din Timişoara. Mai mulţi medici au decis să le transforme în spaţii neconvenţionale, care să îi facă pe pacienţi să se relaxeze, iar timpul petrecut în faţa cabinetelor de consultaţii să fie mai puţin stresant. Fiecare zi este o operă de artă, spun cei care vor să arate importanţa dată atât sănătăţii fizice, cât şi celei mintale.
Spatii austere, monotone, cu pereti albi, pe care erau afisate diverse informatii medicale. Asa erau descrise in urma cu cativa ani salile de asteptare, dar si cabinetele medicale sau de tratament, in cele mai multe dintre clinicile din Timisoara. Acum, acestea sunt amenajate cu multa atentie pentru a oferi pacientilor un mediu relaxant si placut. Imagini dIn natură, scene urbane, opere de artă abstracte sau carti impodobesc peretii clinicilor aducand astfel un strop de culoare si frumusete.
Doctorul Nicolae Balica este unul dintre medicii care a inteles cat de importanta este aceasta schimbare. Medicul ORL-ist este si pictor si a realizat cateva sute de tablouri pana acum. Cateva dintre ele sunt puse chiar pe holurile clinicii pe care o detine. Mai mult, fiecare cabinet de consultatii are o tema si un nume.
Sala de asteptare a unei alte clinici din Timisoara a fost transformata intr-o veritabila librarie. Sute de carti au fost asezate pe rafturi si pot fi rasfoite si chiar cumparate. Mai mult, a fost amenajat un salon de ceai si de cafea pentru pacientii care sunt nevoiti cateodata sa astepte mai mult pentru a intra la consultatii. Iar pacientii sunt surprinsi de aceasta experienta placută.
Intr-o clinica de recuperare medicala, pacientii pot admira in timp ce isi fac exercitiile o adevarata expozitie de pictura a unui artist banatean.
Deocamdata, insa, acest lucru se intampla doar in clinicile private, spitalele din sistemul public si dispensarele medicale ramanand aceleasi spatii austere, pereti albi si goi.