Bucureştiul, împreună cu zona metropolitană este traversat de la vest la est de o salbă de 15 lacuri, create de om pe râul Colentina. Pentru orice oraş, o astfel de reţea ar fi o adevărată bogăţie şi ar genera o zonă de agrememt uriaşă care s-ar întinde pe o distanţă de 56 de kilometri. Însă pentru Capitala României, este doar o imensă groapă de gunoi. Sute de mii de tone de deşeuri de orice fel sunt depozitate pe maluri şi chiar direct în albia lacurilor.
Între 1933 şi 1970, din motive economice, pe cursul râului Colentina au fost amenajate 15 lacuri între Buftea şi Cernica, numite şi „Colierul de Smarald al Bucureştiului”. Dar în loc să strălucească precum smaraldul, apele acestor lacuri sunt asaltate de sute de mii de tone de deşeuri. Cele mai multe gunoaie provin de la construcţiile care au dezvoltat Capitala în ultimii 30 de ani. Chiar dacă amenzile nu sunt deloc mici, iar în ultimii ani fenomenul a intrat sub lupa autorităţilor şi a presei, astfel de lucruri se întâmplă în continuare.
Deşi în zonă sunt inclusiv camere de filmat, autorităţile par nepăsătoare şi sunt complet depăşite de fenomen. Pentru că lacurile şi zonele din proximitatea lor au mai multe administraţii, pasarea responsabilităţii este la ordinea zilei. Asta a fost şi prima întrebare a actualului comisar al Gărzii de Mediu, sunat de Octavian Berceanu.
O excepţie de la acest ping pong între autorităţi, întâlnim la Sectorul 2. Acolo, unde după mai multe amenzi reciproce între primărie şi Apele Române, cele două instituţii au înnceput să cureţe lacurile din Sectorul 2. Gunoaiele din ape sunt şi o problemă de sănătate publică.
Cei care aruncă deşeuri în ape sau pe malurile lacurilor riscă amenzi între 10.000 şi 20.000 de lei. Pentru firme, amenzile sunt cuprinse între 50.000 de lei şi 70.000 lei şi confiscarea maşinilor care transportă gunoaiele.