Rusia, o retragere cât o victorie

Rusia, o retragere cât o victorie

Rusia ia prin surpindere cancelariile europene şi face o mişcare de ultim moment în conflictul ucrainean. Ministerul Apărării de la Moscova a publicat imagini care ar dovedi că Federaţia Rusă îşi retrage o mare parte din efectivele pe care le-a masat la graniţa fostului său stat-satelit. De cealaltă parte, NATO, prin vocea secretarului său general, nu confirmă informaţia.

Imaginile furnizate de aparatul de propagandă al Kremlinului au împânzit internetul. Potrivit versiunii oficiale, armata rusă şi-a încheiat exerciţiile de luptă de pe graniţa de vest, iar acum o mare parte din militari revin în baze. Mutarea are loc în contextul în care serviciile americane de informaţii anticipau că în nici 24 de ore, Putin ar fi urmat să ordone invadarea Ucrainei. Deja presa de limbă rusă prezintă retragerea drept o victorie importantă în faţa Alianţei Nord Atlantice.

De partea cealaltă, cel mai înalt oficial civil al NATO susţine că cel puţin deocamdată declaraţiile părţii ruse nu sunt validate de realitatea din teren. Într-o conferinţă de presă, Jens Stoltenberg a reafirmat angajamentul Alianţei faţă de aliaţi şi parteneri.

Conflictul s-a mutat acum la masa negocierilor. La o săptămână după Emannuel Macron, cancelarul german Olaf
Scholz a fost astăzi la Moscova. A fost primit de preşedintele Vladimir Putin. La aceeaşi masă uriaşă la care au avut loc şi întâlnirea cu preşedintele francez. Şi discurul oficial a fost similar. Preşedintele rus susţine că nu doreşte o confruntare în Ucraina.

Deocamdată, simplul anunţ al retragerii ruseşti de la graniţa Ucrainei a provocat reacţii ale pieţelor financiare. Atât bursa americană cât şi cea de la Moscova au înregistrat un avans semnificativ în ultimele ore.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt