Românii sunt mai pesimişti ca în anii trecuţi şi mulţi dintre ei vor să-şi schimbe job-ul

Românii sunt mai pesimişti ca în anii trecuţi şi mulţi dintre ei vor să-şi schimbe job-ul

Începutul anului 2024 îi găseşte pe români mult mai pesimişti decât în anii trecuţi. O bună parte din angajaţi vor să-şi schimbe locul de muncă deoarece nu se mai simt mulţumiţi de salariu sau de angajator. Unul din doi români sunt de părere că problemele economice vor persista, iar inflaţia va române ridicată, în timp ce lupta împotriva corupţiei se va plafona. 
”Nu ştiu ce va fi, dar spre bine nu va fi. Spre bine nu, 100%”, spune Cristian Simion, instructor de înot
Cristian are mai puţin de 30 de ani şi de câţiva ani lucrează ca instructor de înot în Capitală. Chiar dacă zâmbeşte şi plin de energie, începutul anului l-a prins, ca pe mulţi alţi români, pesimist.  
”Acum dacă te duci la magazin, să-ţi iei de mâncare, 30., 50 de lei pe puţin dai, pe zi. Mai ieftin ce să mănânci? Dacă ai şi o maşină, nu mai intră la discuţie, motorină, RCA, foarte, foarte scump”, mai spune Cristian Simion.
Conform unui studiu de piaţă, 4 din 10 români vor să-şi schimbe locul de muncă anul acesta. Puţini au în plan să-şi deschidă o afacere sau să-şi cumpere o locuinţă. 4% spun chiar că ar vrea să plece din ţară.
PLANURILE ROMÂNILOR PENTRU 2024
  • 4 din 10 vor să-şi schimbe job-ul
  • 13% vor să-şi deschidă o afacere
  • 11% vor să-şi schimbe locuinţa
  • 4% vor să plece din ţară
(sursă: Reveal Marketing Research)
”2024 l-aş descrie ca pe un an al reticenţei românilor asupra viitorului şi a unor aşteptări destul de scăzute. În 2022 aşteptările au fost mult mai ridicate”, spune şi Marius Luican, director general companie cercetare de piaţă. 
Vlad este student la Facultatea de Management. Lucrează, dar nu e satisfăcut. 
”Mi se pare foarte greu în momentul de faţă să-mi găsesc ceva să se muleze pe programul meu de facultate şi cumva să-mi permită să-mi creez şi nişte experienţă pe lângă simplul fapt că fac şi facultatea”, spune Vlad Negreanu, student la Facultatea de Management.
Unul din doi români nu sunt mulţumiţi de locul de muncă pe care îl au şi de salariul pe care îl primesc. Din acest motiv, şi pentru câteva sute de lei în plus, cei mai mulţi sunt dispuşi să-şi schimbe job-ul. 
”Aş numi muncitorul român ca fiind din ce în ce mai mult raţional, din ce în ce mai puţin emoţional”, a mai spus Marius Luican. 
Cei care caută să-şi schimbe locul de muncă trebuie să fie atenţi la mai multe aspecte, consideră specialiştii în recrutare. 
”Dacă este o organizaţie în care chiar îmi doresc să lucrez, dacă este mare, mică, dacă îmi oferă posibilitate de dezvoltare, îmi oferă recompensele necesare. Genul ăsta de fluctuaţie, lasă că merg, stau într-o organizaţie, stau 1 an, 2 , sau câteva luni., şi după aceea schimb, şi după iară schimbi şi aşa mai departe, nu cred că face bine nimănui”, spune Bianca Vuţa, consultant recrutare resurse umane  
Dar sunt si tineri care lasă totul şi încearcă drumul afacerilor. Devin antreprenori şi speră ca decizia să le schimbe vieţile. Nu toţi reuşesc. 
”Am reuşit să am o afacere un an în domeniul de detailing şi stilizări mobilă şi canapele, în momentul de faţă nu mai activez în afacerea respectivă, am vândut-o unui prieten. Birocraţia te omoară, de fiecare dată trebuie să te chinui, să faci cozile pe la ANAF”, adaugă Vlad Negreanu.
Românii intră în anul 2024 pesimişti. 64% dintre ei nu cred că nivelul corupţiei se va diminua, 51% sunt de părere că inflaţia va rămâne ridicată, în timp ce 50% sunt de părere că economia ţării nu se va îmbunătăţi.
Potrivit datelor oficiale, inflaţia va ajunge la pragul de 5%, iar ratele creditelor se vor micşora odată cu scăderea ROBOR-ului. 
  • 64% nu cred în diminuarea corupţiei
  • 51% cred că inflaţia va rămâne ridicată
  • 50% nu cred în îmbunătăţirea economiei

Afla mai multe despreromanijob
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt