O echipă de elevi români din Constanta a câştigat locul 2 la NASA cu un proiect de curăţare a orbitei Pământului de gunoaiele spaţiale. Tinerii au uimit juriul cu soluţia propusă: drone controlate cibernetic, care să adune toate resturile de sateliţi şi rachete şi să le recicleze într-o ”Bază Lunară” sub supraveghere umană.
Zeci de mii de bucăţi de sateliţi, rachete şi alte vehicule spaţiale orbitează în jurul planetei şi pun în pericol
echipamentele aflate încă în stare de funcţionare sau chiar viitoarele lansări. Unul dintre riscurile majore ale poluării spaţiale este posibila apariţie a ceea ce oamenii de ştiinţă numesc ”sindromul Kesler” - o reacţie în lanţ de ciocniri de sateliţi ce nu poate fi controlată. Elevii din Constanţa au gândit un sistem format din drone cibernetice care culeg fiecare bucată de oţel şi o transportă la o staţie de reciclare de pe Lună. Fiecare detaliu a fost gândit separat.
Elevii au dat dovadă şi de bună organizare şi colaborare, deoarece fiecare şi-a adus propria contribuţie
pentru realizarea proiectului.
Studiile NASA arată că în acest moment sunt 30.000 de gunoaie în spaţiu cu diametru mai mare de 10 cm. Misiunea culegerii lor va dura câţiva ani şi necesită şi resursă umană. Echipaje care trebuie să stea în condiţiile vitrege din spaţiu ca să lucreze, să trăiască şi să se odihnească. Sunt probleme mari care cer soluţii pe măsură.
Baza Lunară a fost proiectată tot de adolescenţii din Constanţa. La ea au lucrat cel mai mult.
Pentru realizarea proiectului, au fost necesare luni întregi de muncă.
Super-echipa de stiinţe din Constanţa speră ca anul viitor să obţină rezultate şi mai bune.
Concursul NASA s-a desfăşurat online din cauza pandemiei.