Românii prăznuiesc mâine ziua de Mucenici

Românii prăznuiesc mâine ziua de Mucenici

Creştinii ortodocşi îi sărbătoresc mâine pe cei 40 de mucenici. Potrivit tradiţiei populare pe 9 martie se încheie zilele babelor, care sunt capricioase şi reci, lăsând loc zilelor moşilor, care sunt mai calde. Astăzi, gospodinele din toată
ţara pregătesc mucenicii, care se dau de pomană pentru sufletul morţilor, împreună cu o lumânare aprinsă şi un pahar
de vin.

In Vrancea nu-i casa în care sa nu se coacă mucenici. Tanti Stănica, impreuna cu nepotii ei, pregateste cei mai gustosi
macinici din satul vrâncean Spulber Vale. Dis de dimineată se pun la incalzit lingă sobă, făina, drojdia, mirodeniile si
nuca. Apoi se cerne faina…

Cit timp e framintat aluatul, sunt pregatite nucile. Secretul unui mucenic gustos sta si in calitatea si cantitatea
de nuca folosita, spun gospodinele din sat.

Dupa ce a fost framintat bine, aluatul e pus la crescut. Daca faina e buna, in 20 de minute, aluatul e numai bun de bagat
la cuptor. Pâna atunci insa tanti Stănica vrea sa stie daca nepoata a învatat reteta.

Cind sunt gata, fierbinti inca, mucenicii sunt unsi cu miere de albine, sau insiropati, pudrati din belsug cu miez de nuca

Din batrini se spune ca asa cum va fi vremea în ziua de Mucenici, va fi toată primăvara

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt