Românii, campioni şi la risipa alimentară

Românii, campioni şi la risipa alimentară

Zilnic, în medie, fiecare român aruncă o porţie de mâncare la gunoi, arată o statistică a UE. În condiţiile în care un sfert din banii pe care îi câştigăm îi cheltuim pe alimente, practic, aruncăm peste 8 procente din munca noastră. De exemplu, la un salariu de 3.000 de lei, risipa alimentară ne costă 250 de lei. Bani pe care, specialiştii spun că, am putea să îi economisim uşor dacă am ţine cont de câteva sfaturi simple.

Românii alocă cei mai mulţi bani pe alimente din întreaga Uniune Europeană, mai exact 25% din salariu. În acelaşi timp, ţara noastră ocupă primele locuri şi în ceea ce priveşte mâncarea pe care o aruncăm.

În timp ce restaurantele sunt responsabile pentru 30% din totalul alimentelor aruncate, iar industria de retail 10%, sursa principală a risipei este chiar frigiderul personal, într-o proporţie de 60%. 

În primul rând, gătim sau cumpărăm mâncare gata preparată într-o proporţie mai mare decât o şi consumăm. Nu e de mirare că 24% ajunge la gunoi. Dar aruncăm într-un procent mare şi fructe, legume, produse de panificaţie sau lactate. Specialiştii spun, însă, că putem reduce risipa alimentară dacă ne organizăm mai bine.
Pentru a reuşi să facem acest lucru cu adevărat este important să ne pregătim o listă atunci când mergem la cumpărături şi să ne calculăm cât şi ce o să mâncăm în zilele care urmează. Apoi, un rol foarte important îl are modul în care depozităm alimentele pe care le începem.
Risipa alimentară este în acelaşi timp şi un indicator economic. De altfel, în România, 95% din mâncarea aruncată provine din mediul urban, unde nivelul de trai este mai ridicat. În plus, ţine şi de cultură.
 
Paradoxal, în timp ce risipim 2,2 milioane de tone de mâncare anual, aproximativ 5 milioane de români trăiesc în risc de sărăcie.
 

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt