România va contribui la reparaţiile realizate în prezent Columnei lui Traian. Ciolacu: Reprezintă o piatră de temelie pentru poporul român

România va contribui la reparaţiile realizate în prezent Columnei lui Traian. Ciolacu: Reprezintă o piatră de temelie pentru poporul român

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, joi, la Roma, în cadrul declaraţiilor comune cu premierul Italiei, că a decis în calitate de Prim-Ministru al României să contribuim la reparaţiile realizate în prezent Columnei lui Traian, un monument care reprezintă o piatră de temelie pentru poporul român, dar şi a relaţiilor culturale dintre cele două naţiuni.
”Astăzi, România şi Italia trec într-o nouă etapă de dezvoltare a Parteneriatului nostru Strategic Consolidat. La 13 ani de la ultima reuniune interguvernamentală în acest format, care a avut loc la Bucureşti, avem ocazia să scriem un nou capitol important în istoria relaţiilor noastre bilaterale”, a spus premierul în declaraţia comună cu premierul Italiei.
Marcel Ciolacu a arătat că Declaraţia comună pe care au semnat-o astăzi pune bazele unui plan de acţiune care va întări la un alt nivel relaţiile dintre statele noastre.
”Am apreciat deschiderea doamnei Preşedinte privind intensificarea cooperării economice, dar şi pentru valorizarea diasporei româneşti care trăieşte în Italia, precum şi a comunităţii italiene din ţara noastră. Cu toţii ştim importanţa legăturilor istorice şi culturale care unesc statele noastre. Suntem latini, iar pentru mulţi dintre noi Italia este ca o a doua casă. Românii de aici şi-au demonstrat deja contribuţia la dezvoltarea relaţiilor dintre ţările noastre. Uneori, trebuie să admitem, că politicienii nu s-au ridicat la nivelul potenţialului nostru comun, dar ne propunem amândoi, doamnă Preşedinte, să schimbăm acest lucru”, a subliniat şeful Executivului, citat de News.ro.
Premierul a afirmat că în spiritul acestor legături istorice, a decis în calitate de Prim-Ministru al României să contribuim la reparaţiile realizate în prezent Columnei lui Traian, un monument care reprezintă o piatră de temelie pentru poporul român, dar şi a relaţiilor culturale dintre cele două naţiuni.
”Trebuie să ne protejăm valorile, să ne respectăm istoria şi să învăţăm din ea, privind împreună înainte spre ceea ce putem face pentru a menţine pacea şi stabilitatea pe continentul nostru şi la nivel internaţional”, a afirmat Ciolacu.
Prim-ministrul României a mai spus că peste 1 milion de români trăiesc în Italia, iar numărul familiilor mixte şi a celor cu dublă cetăţenie este în continuă creştere.
”Doresc să mulţumesc tuturor celor care i-au făcut să se simtă bine primiţi pe românii care trăiesc aici şi să le transmit românilor din Italia faptul că Executivul pe care îl conduc este la dispoziţia lor. Vom face tot ce se poate pentru ca legăturile lor cu ţara să fie tot mai puternice”, a spus Marcel Ciolacu.
Premierul a arătat că a avut o întâlnire cu reprezentanţii diasporei româneşti din Italia şi aceştia apreciază eforturile şi sprijinul oferit de Italia.
”De aceea, un aspect discutat intens, prevăzut şi în documentele semnate, prevede intensificarea cooperării pentru protejarea lucrătorilor români din Italia, combaterea criminalităţii şi mobilitatea forţei de muncă în condiţii sigure. Vreau să vă mulţumesc în mod special, atât dumneavoastră cât şi Ministerului Muncii şi Politicilor Sociale din Italia, pentru deblocarea situaţiei în ceea ce priveşte soluţionarea dosarelor de pensie ale românilor care au lucrat în Italia. Dacă până acum durata de aşteptare pentru soluţionarea unui dosar ajungea la 2-3 ani, acum, prin suplimentarea funcţionarilor italieni care se ocupă de acest lucru, acest termen s-a redus la 3-4 luni”, a ţinut să menţioneze Ciolacu.
Premierul a mai spus că este extrem de important pentru un premier de stânga să aibă grijă de românii care se află în pragul pensionării, indiferent că trăiesc în ţară sau în diaspora.
”În acelaşi timp, contez pe sprijinul dumneavoastră pentru a reuşi să finalizăm şi negocierile asupra Acordului dintre Episcopia Ortodoxă Română şi guvernul italian, începute în 2012, cu privire la statul clerului ortodox românesc din Italia. Episcopia Ortodoxă reprezintă un sprijin esenţial pentru românii de aici şi sunt convins că vom ajunge la un consens”, a declarat premierul Ciolacu.
Premierul a mai arătat că în şedinţa comună de astăzi s-au concentrat pe dimensiunea economică.
”Italia este al doilea partener comercial al României. Avem semnale că statisticile oficiale vor arăta că schimburile comerciale bilaterale au depăşit 20 de miliarde de euro în 2023, un nou record. În acelaşi timp, observ cu satisfacţie că românii de aici au ajuns pe locul doi într-un clasament al străinilor care îşi deschid afaceri în Italia, cu zeci de mii de firme şi întreprinderi individuale. În plus, mai multe companii româneşti importante au investit în Italia în ultimii ani: Banca Transilvania, Digi, Bitdefender sau UiPath, toţi lideri în domeniile lor de activitate”, a subliniat Ciolacu. 
Premierul a ţinut să menţioneze că îşi doreşte ca acest lucru să continue să se dezvolte, iar interesul ridicat pentru Forumul Economic Italia-România care va avea loc în această după-amiază confirmă pe deplin acest lucru.
”Sunt aici pentru a da un semnal puternic şi către firmele italiene. Veniţi să investiţi în România, pentru că veţi avea numai de câştigat! Mediul de afaceri italian prezent deja în România contribuie la dezvoltarea economică a ţării noastre. Chiar zilele trecute am fost la un şantier naval cu acţionariat italian unde lucrează 4 mii de oameni şi am fost impresionat de modul şi condiţiile de lucru” Dorim să folosim şi mai mult know-how-ul din Italia şi să realizăm un transfer de competenţe şi cunoştinţe în aşa fel încât competitivitatea economică a ambelor state să crească şi să dezvoltăm cât mai multe iniţiative comune”, a arătat premierul în discurs. 
Marcel Ciolacu a mai afirmat că într-o anumită măsură, antreprenorii din România şi din Italia ne-au luat-o înainte, iar noi trebuie să ne propunem să întărim aceste legături economice şi să facilităm acoperirea mai multor pieţe.
”În prezent, avem multe proiecte comune de o importanţă strategică. 4 În zona transporturilor şi construcţiilor, în materie de energie sau în domeniul apărării, există un potenţial semnificativ pe care dorim să îl valorizăm. De aceea, miniştrii de resort au discutat intens fiecare problematică în vederea identificării celor mai bune soluţii pentru întărirea cooperării noastre”, a spus Ciolacu.
Premierul României a mai declarat că astăzi s-a discutat şi despre agenda europeană şi internaţională.
”România şi Italia privesc la fel multe dintre provocările cu care ne confruntăm în prezent. Avem nevoie de o lume în care regulile internaţionale să fie respectate, trebuie să ne protejăm valorile, iar Uniunea Europeană şi NATO trebuie să ne ajute să identificăm cele mai bune soluţii comune. Sunt convins că împreună, România şi Italia, vor continua să fie actori influenţi în cele două structuri internaţionale şi vom ajuta la modernizarea acţiunii lor în aşa fel încât să devină mai eficiente”, a spus Marcel Ciolacu.
Şeful Executivului a arătat că apreciază sprijinul necondiţionat al Italiei pentru aderarea României la spaţiul Schengen.
”Vom continua să ne bazăm pe Guvernul italian şi pe dumneavoastră personal pentru finalizarea acestui proces cât mai repede. La fel ca doamna Preşedinte Meloni, sunt un premier pragmatic şi axat pe rezultate. Prin urmare, voi solicita colegilor mei să urmărească îndeaproape planul de acţiune discutat pentru ca următoarea reuniune a celor două guverne să se realizeze mult mai rapid şi să putem prezenta rezultate palpabile. Potenţial există, dar este nevoie ca România şi Italia să demonstreze mai multă ambiţie”, a spus premierul. 
 
 

Afla mai multe despreciolacuvizitaitalia
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt