România urcă 3 locuri, până pe poziţia 55 din 193 de ţări, într-un clasament global al celor mai influente ţări pe plan internaţional, relevă datele analizate de Profit.ro.
În urmă cu un an, România a urcat 6 poziţii, ajungând pe locul 58.
Statele Unite şi China sunt cele mai influente naţiuni din acest punct de vedere, iar Marea Britanie este pe locul al treilea, urmată de Japonia şi Germania.
Este arătat că SUA îşi păstrează poziţia de vârf, cu cel mai mare scor din toate timpurile - 79,5 din 100 - dar reputaţia scade în urma campaniei prezidenţiale, iar direcţia viitoare sub preşedintele Trump pare incertă. Astfel, Guvernanţa a scăzut cu 4 locuri, pe poziţia 10, pe fondul tensiunilor politice interne şi al naturii polarizante a campaniei prezidenţiale, în desfăşurare în momentul votării.
Marea Britanie coboară pe locul 3, depăşită de China. Astfel, pentru prima dată China a depăşit Marea Britanie, cu un scor de 72,8 din 100, cea mai înaltă poziţie de până acum.
Raportul Global Soft Power Index, realizat de Brand Finance, cea mai importantă companie de consultanţă şi evaluare a mărcilor din lume, clasează ţările din perspectiva puterii “soft”, sau intangibile, definită ca “abilitatea unei naţiuni de a influenţa comportamentul şi preferinţele diferiţilor actori din arena internaţională prin atracţie şi persuasiune mai degrabă decât prin constrângere”.
Puterea soft a statelor este evaluată în funcţie de criterii precum familiaritate, reputaţie, influenţă, business şi comerţ, guvernare, relaţii internaţionale, cultură şi tradiţii, media şi comunicaţii, educaţie şi ştiinţă, oameni şi valori.
Fiecare naţiune primeşte un scor în funcţie de 55 de valori diferite pentru a ajunge la un scor general şi a fi clasată în ordine de la 1 la 193.
România are o uşoară creştere a indexului (39.5/100 faţă de 38.8/100), fiind indicată ca sporindu-şi atractivitatea în afaceri, diplomaţie şi inovare, respectiv cu progrese notabile în afaceri şi comerţ, relaţii internaţionale, educaţie şi ştiinţă.
A urcat 20 de locuri pentru „produsele şi mărcile sale pe care lumea le iubeşte” şi 9 locuri pentru că este „uşor de făcut afaceri”.
România a urcat, de asemenea, 37 de poziţii fiind percepută ca „influentă în cercurile diplomatice” şi 4 locuri ca „utilă ţărilor aflate în nevoie”.
„În ultimul an, România a înregistrat o creştere constantă în Soft Power, cu îmbunătăţiri arătate la mai multe valori critice. În timp ce sondajul actual a precedat cele mai recente evoluţii, statutul ţării este o bază solidă pe care să se construiască pentru a face faţă tulburărilor regionale şi globale, iar o analiză amănunţită a constatărilor ar permite luarea unor decizii informate pentru consolidarea poziţiei Soft Power a României”, spune Mihai Bogdan, Managing Director Brand Finance România.
Cercetarea care a stat la baza studiului a fost finalizată în noiembrie-decembrie 2024, când România abia intra în povestea alegerilor prezidenţiale.