România şi Serbia au semnat pentru interconectarea conductelor lor magistrale de gaze naturale

România şi Serbia au semnat pentru interconectarea conductelor lor magistrale de gaze naturale

România şi Serbia au încheiat astăzi, la Porţile de Fier, un memorandum de înţelegere privind un proiect de interconectare a sistemelor naţionale de transport al gazelor naturale ale celor 2 ţări vecine, anunţă Profit.ro.

Documentul a fost semnat de ministra Mineritului şi Energiei din Guvernul Republicii Serbia, Dubravka Djedovic Handanovic, şi de ministrul român al Energiei, Sebastian Burduja. Ministrul român a fost însoţit de directorul general al Transgaz, Ion Sterian, şi de preşedintele Directoratului Hidroelectrica, Károly Borbély, care au purtat discuţii tehnice cu omologii lor din Serbia. A fost prezentă şi o echipă tehnică din partea Transelectrica.

Interconectorul dorit va asigura joncţiunea dintre conducta BRUA şi nodul tehnologic Mokrin din Serbia.

Proiectul constă în construirea unei conducte noi de interconectare, pe direcţia Recaş–Mokrin, în lungime de circa 97 kilometri, din care aproximativ 86 kilometri pe teritoriul României, precum şi a unei staţii de măsurare a gazelor, pe teritorul României.

Pe teritoriul României, conducta de transport gaze naturale se va cupla la conducta BRUA (localitatea Petrovaselo, judeţul Timiş) şi va traversa următoarele UAT-uri: Recaş, Lenauheim, Remetea Mare, Giarmata, Pişchia, Sânandrei, Orţişoara, Satchinez, Biled, Şandra, Gottlob şi Comloşu Mare. 

Capacitatea de transport asigurată bidirecţional va fi de maximum 1,2 miliarde metri cubi pe an, atât pe direcţia România-Serbia, cât şi pe direcţia Serbia-România, potrivit operatorului naţional român de profil Transgaz. Proiectul ar face posibilă şi implementarea unei viitoare interconectări cu Croaţia a Serbiei

Valoarea totală a investiţiei, pentru care a fost întocmit deja proiectul tehnic, este estimată la 86,8 milioane euro. 

Termenul estimat de punere în funcţiune este anul 2028, potrivit Transgaz. Sârbii estimează că lucrările de pe teritoriul lor ar putea fi finalizate cu 2 ani mai devreme. Oficialităţile din cele 2 ţări au transmis că România şi Serbia vor face toate eforturile pentru a începe construcţia propriu-zisă anul viitor, 

Ulterior, se ia în calcul modernizarea interconectării România - Serbia pentru transportul hidrogenului, estimată la 143,8 milioane euro. Momentan, proiectul se află în analiză, în stadiu conceptual, având drept termen posibil de finalizare anul 2040.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt