România produce energie electrică în exces. ANRE vrea să limiteze producţia şi să nu mai existe surplus

România produce energie electrică în exces. ANRE vrea să limiteze producţia şi să nu mai existe surplus

După ce a devenit una dintre principalele surse de producţie de  energie electrica din România, romanii primesc un duş rece din partea instituţiilor statului. Conducerea ANRE vrea să impună un prag prin care să limiteze capacităţile instalaţiilor prosumatorilor, motivând starea precară a sistemului de distribuţie. În tot acest timp, programul Casa Verde, de care ar urma să beneficieze aproape 90.000 de români este blocat în instanţă.

Numărul românilor care şi-au montat panouri fotovoltaice şi care produc energie electrică a crescut simţitor în ultimii 4 ani. În iulie erau 80.000 de prosumatori şi până la finalul anului numărul acestora ar putea ajunge la 150.000.Energia produsă de aceştia este utilizată pentru a acoperi necesarul de consum, iar surplusul ajunge în reţea şi este folosit de vecini. ANRE vrea să limiteze producţia lor şi să nu mai existe surplus.
Motivul invocat este dezechilibrarea sistemului energetic, care ar veni pe fondul unui consum tot mai redus de energie la nivelul întregii ţări. Prosumatorii combat însă calculele făcute de autorităţi.
Aceştia arată cu degetul către companiile de distribuţie, care nu ar fi investit suficient în reţea. În plus, companiile sunt acuzate că se folosesc de energia prosumatorilor fără să o plătească şi că le blochează activitatea din motive de concurenţă.
Creşterea numărului de prosumatori a făcut ca energia produsă de aceştia să rivalizeze cu cea produsă de centrala nucleară de la Cernavodă şi cu hidrocentrala de la Porţile de Fier. Consumul la nivel naţional este destul de redus, însă consumul casnic este în creştere. Transelectrica şi distribuitorii de energie au obligaţia de a dezvolta sistemul de distribuţie.
Alţi 90.000 de eventuali prosumatori urmează să acceseze programul Casa Verde. Doar că acesta este suspendat, după ce 2 companii care montează panouri şi care nu au fost incluse în program, s-au adresat instanţei. Casa Verde ar putea fi blocat cel puţin 1 an, deoarece este aşteptat ca procesul să ajungă la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
Ministrul Mediului, Mircea Fechet, le-a promis beneficiarilor că nimeni nu va pierde finanţarea şi că termenele vor fi recalculate

 

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt