România, paradis fiscal pierdut

România, paradis fiscal pierdut

Cum cheltuielile statului nu pot fi ţinute sub control, de la 1 ianuarie 2024 românii vor fi loviţi de taxe şi impozite mai mari. Asta pentru că taxele de acum fac din România un paradis fiscal, după cum spune premierul. Acelasi premier insă, a girat facilitatile fiscale în 2017, cand era vicepremier. 

Conform premierului Ciolacu  facilităţile fiscale acordate mediului de afaceri au ajuns la un impact de aproape 5% din PIB, aproximativ 75 de miliarde de lei. Cam cât este gaura bugetară la momentul actual. Iar reforma fiscală vrea să repare aceste greşeli ale trecutului.

În urmă cu şase ani, când Marcel Ciolacu era vicepremier în guvernul Tudose, Codul fiscal a trecut printr-o lungă serie de modificări, la fel ca în această toamnă. Cele mai importante măsuri luate la vremea respectivă erau: scăderea impozitului pe venit, de la 16 la 10%, eliminarea pragului de maxim 20% din venituri din consultanţă şi management pentru microîntreprinderi, alături de creşterea de la 500.000 la 1 milion de euro a plafonului pentru microîntreprinderi care plătesc impozit de 1% din cifra de afaceri. Tot atunci era schimbat şi regimul PFA-urilor. 

Noile modificările au scopul de a înlătura toate aceste avantaje fiscale. La PFA, spre exemplu. Iar de la 1 ianuarie 2024, cei care vor suferi cel mai mult sunt tot antreprenorii români. Spre exemplu, microîntreprinderile vor avea o cotă de impozitare de 1% dacă au venituri de până la 60.000 euro pe an sau de 3%, dacă depăşesc acest prag.  S-a introdus şi obligaţia de a avea minim un angajat, iar dacă peste 20% din venituri sunt realizate din consultanţă, societatea va plăti impozit pe profit de 16%.
Conform Tax Institute, în ultimii şapte ani, in Romania, au fost aduse 554 de modificări Codului Fiscal.
 

 

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt