România obţine în premieră postul de vicepreşedinte al Comisiei Europene. Funcţia va fi ocupată de Roxana Mînzatu, care, totodată va avea unul dintre cele mai importante portofolii – Competenţe şi Educaţie, Locuri de muncă şi drepturi sociale, plus demografie. Noua formulă a Comisiei Europene a fost anunţată astăzi de Ursula von der Leyen. În total, 11 femei fac parte din noua componenţă.
URSULA VON DER LEYEN, preşedinte Comisia Europeană: Sunt foarte fericită să-i încredinţez rolul de Vicepreşedinte Executiv pentru Oameni, Competenţe şi Pregătire Roxanei Mînzatu. Ea va fi responsabilă de aptitudini, educaţie şi calitatea locurilor de muncă şi a drepturilor sociale.
Roxana Mînzatu este membru al Partidului Social Democrat din anul 2000. A fost aleasă pe listele PSD în consiliul judeţean Braşov în trei mandate diferite. A fost consilier de integrare înainte de aderarea la UE şi a lucrat mulţi ani cu fonduri europene. În 2015 a ajuns secretar de stat în Ministerul Fondurilor Europene, după preşedinte al Agenţiei Naţionale pentru Achiziţii Publice. Pentru câteva luni, în timpul guvernului Dăncilă, a fost ministru al Fondurilor Europene.
Roxana Mînzatu este licenţiată în Ştiinţe Politice în limba engleză la Universitatea din Bucureşti şi are un master în Integrare Europeană. În afară de Roxana Mînzatu, un post de vicepreşedinte executiv a primit candidata Spaniei, Teresa Ribera.
URSULA VON DER LEYEN, preşedintele Comisiei Europene: „Primul vicepreşedinte executiv va fi Teresa Ribera, responsabilă pentru o tranziţie curată, justă şi competitivă. Ea va fi, de asemenea, responsabilă pentru politica de concurenţă.”
Din echipa Ursulei von der Leyen va face parte şi fostul prim-ministru estonian Kaja Kallas, care acum va răspunde de politica externă a Uniunii Europene.
URSULA VON DER LEYEN, preşedintele Comisiei Europene: „Kaja Kallas, după cum ştiţi deja, va fi înaltul nostru reprezentant şi vicepreşedinte”.
Fostul prim-ministru lituanian Andrius Kubilius a fost ales pentru portofoliul nou creat al apărării. Lista continuă cu Franţa care se va ocupa de strategia industrială şi Italia care a preluat portofoliul pentru coeziune şi reforme. Acum, urmează ca echipa Ursulei von der Leyen să fie audiată şi votată de Parlamentul European.