România înregistrează cea mai mare creştere a puterii de cumpărare din ultimii 5 ani

România înregistrează cea mai mare creştere a puterii de cumpărare din ultimii 5 ani

Pentru prima dată în ultimii 5 ani, România a înregistrat o creştere semnificativă a puterii de cumpărare în rândul cetăţenilor. Conform Institutului Naţional de Statistică (INS), peste 11 milioane de români au înregistrat creşteri de venituri.

Datele comunicate de INS arată creşteri ale veniturilor pentru 11 milioane de români. În primul trimestru din 2024, România a înregistrat şi o creştere economică de 1,8%, iar consumul privat a crescut cu aproape 10% în luna aprilie.

Pensii mai mari cu 13,8%

În primul trimestru al anului curent, puterea de cumpărare a pensionarilor din sistemul public de pensii a crescut cu peste 10%. Este rezultatul direct al creşterii pensiilor din luna ianuarie a acestui an, pensia medie lunară ajungând cu 13,8% mai mare în primul trimestru din 2024, comparativ cu trimestrul 4 din 2023, conform datelor INS. O nouă creştere mai este aşteptată şi în septembrie anul acesta, prin recalcularea tuturor pensiilor din România.

Salariul mediu a crescut cu 8%, depăşind o mie de euro

Salariul mediu real a crescut cu aproape 8%, conform aceloraşi date publicate de INS, şi vine ca urmare a măririi salariului minim brut pe ţară din luna octombrie 2023 la 3.300 lei brut. Un efect direct al creşterii salariului minim este şi majorarea salariului mediu din România, care este, în prezent, peste pragul de 1.000 de euro net.

Cascada plafonărilor dată de Guvernul Ciolacu a dus la scăderea inflaţiei cu aproape 5 puncte procentuale

Creşterea puterii de cumpărare fost posibilă şi pe fondul stabilizării preţurilor, prin măsurile de plafonare a preţurilor la energie şi de limitare a adaosului comercial la alimentele de bază, plafonarea preţurilor RCA şi alte măsuri similare care au coborât inflaţia de la 10,3%, cât era în iunie 2023, la 5,1% în luna mai 2024.

Plafonările de preţuri la alimente de bază şi energie rămân în topul măsurilor cu efect pozitiv în economie.

În martie, Guvernul a decis o nouă prelungire a plafonării preţului pentru 17 alimente de bază, până la 31 decembrie 2024. Introdusă pentru prima dată la 1 august 2023, măsura a stabilit cota de adaos comercial practicată de procesator la maximum 20% faţă de costul de producţie al produsului.

De asemenea, o nouă prelungire a Ordonanţei plafonării preţurilor la gaze şi energie a fost anunţată de Guvern pe 28 martie 2024 şi este valabilă până la 31 martie 2025. Menţinerea prevederilor Ordonanţei pentru următorul an a venit şi cu noi modificări în sprijinul consumatorilor. Până la 1 aprilie, producătorii români de gaze erau obligaţi să asigure resurse pentru consumul populaţiei la preţul de 150 de lei/MWh, iar marja fixă a furnizorului a fost de 12 lei/MWh. Ulterior acestei date, conform noii legi, preţul de 150 de lei/MWh a scăzut la 120 de lei/MWh, iar componenta de furnizare a crescut de la 12 la 15 lei/MWh.

Afla mai multe desprepibvenituri
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt