România, expusă riscului de poliomielită din cauza vaccinării insuficiente. INSP recomandă completarea dozelor pentru copii, după detectarea virusului în apele uzate din mai multe state

România, expusă riscului de poliomielită din cauza vaccinării insuficiente. INSP recomandă completarea dozelor pentru copii, după detectarea virusului în apele uzate din mai multe state

INSP îndeamnă la completarea vaccinurilor restante pentru copii, în contextul descoperirii virusului poliomielitic în apele uzate din Spania, Polonia, Germania, Finlanda şi Regatul Unit.

Poliomielita, o boală fără tratament, poate provoca paralizii permanente sau chiar deces, iar rata scăzută de vaccinare sporeşte riscul unei epidemii, în special în ţări precum Ucraina şi Bosnia şi Herţegovina, unde imunitatea de grup este insuficientă. „Suntem cu 20 de procente sub acoperirea optimă, lucru care ne face vulnerabili împotriva acestei boli foarte grave”, a declarat medicul Simin Aysel – Florescu, managerul Spitalului de Boli Infecţioase Victor Babeş din Bucureşti.

Pe 17 decembrie, Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP) a transmis o notificare către centrele regionale de sănătate publică din Cluj-Napoca, Craiova, Galaţi, Iaşi şi Timişoara, dar şi către Ministerul Sănătăţii. Acest demers a urmat raportului săptămânal ECDC din 13 decembrie, care semnala prezenţa virusului poliomielitic vaccinal în apele uzate din perioada septembrie-decembrie 2024. Deşi în statele vizate nu au fost raportate îmbolnăviri, detectarea virusului în mediul apei reprezintă un avertisment serios. România rămâne vulnerabilă, cu o acoperire vaccinală de doar 76,7% pentru DTPa-HB-VPI, mult sub nivelul optim de 90-95%.

„Virusul poliomielitei se transmite pe cale digestivă şi este monitorizat epidemiologic în apele uzate. Existenţa sa indică circulaţia în comunităţi, iar scăderea globală a vaccinării favorizează reapariţia cazurilor clinice”, explică medicul. Virusul poliomielitic are trei tulpini, dintre care două au fost eliminate prin vaccinare. Totuşi, circulă încă atât tulpini sălbatice, cât şi derivate din vaccinuri orale. Acestea, utilizate în zone cu acces limitat la vaccinuri injectabile, contribuie la imunizarea rapidă prin efectul de protecţie de grup.

În România, vaccinul injectabil inactivat este inclus în schema naţională, fiind considerat sigur şi eficient. Scăderea acoperirii vaccinale sub 95% creşte însă riscul de reapariţie a bolilor prevenibile, inclusiv poliomielita. „O rată vaccinală sub 75% este extrem de gravă, afectând nu doar polio, ci şi alte boli precum difteria, rujeola sau tusea convulsivă”, subliniază Prof. Simin Aysel – Florescu.

Fenomenul de reticenţă la vaccinare agravează situaţia, în ciuda eforturilor autorităţilor de a informa corect părinţii. „Din păcate, ne aflăm într-o situaţie globală delicată. Poliomielita nu este o gripă, ci o boală severă, care lasă paralizii ireversibile sau provoacă deces. Singura protecţie eficientă rămâne vaccinarea”, concluzionează medicul.

Afla mai multe despresanatatepoliomelita
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt