România, dată exemplu negativ în NATO. Fost comandant american al trupelor SUA povesteşte ce a păţit

România, dată exemplu negativ în NATO. Fost comandant american al trupelor SUA povesteşte ce a păţit

Europa trebuie să-şi dezvolte o infrastructură feroviară eficientă, scrie Profit.ro.

Aceasta este neceară pentru a-şi spori capacitatea de reacţie şi de transport rapid al trupelor NATO, semnalează generalul Ben Hodges, fost comandant al trupelor SUA în Europa.

Într-un interviu acordat revistei de specialitate Rail Freight, generalul american a povestit o întâmplare din România, când transportul tehnicii grele pe calea ferată s-a dovedit a fi singura soluţie pentru a traversa Carpaţii, din cauza proastei infrastructuri rutiere din ţara noastră.

„Am devenit interesat în mobilitata militară prin 2015-2016, în perioada când încă eram comandant al trupelor americane în Europa şi SUA tocmai începuseră să desfăşoare mici unităţi în Estonia, Letonia, Lituania şi Polonia, ca parte a prezenţei înaintate a NATO”, a spus Hodges.

„Am observat că aveam probleme în a primi piese de schimb la una din unităţi. L-am întrebat pe comandantul unităţii: «Care e problema? De ce nu primiţi piesele?».

Şi mi-a răspuns: «Nu putem muta echipament militar peste graniţă, dintr-o ţară în alta, e multă hârţogărie de completat»”, arată Digi 24.

Fostul şef al trupelor SUA în Europa a adăugat că aceasta a fost o lecţie importantă pe care a învăţat-o. 

„M-am gândit că cineva face glume pe seama mea. Vorbim despre ţări NATO care, în acelaşi timp, sunt ţări UE şi, cu toate astea ai nevoie de tot felul de permise pentru a traversa graniţele. Şi nu vorbesc despre tancuri aici, ci doar despre nişte piese de schimb”, a spus Hodges.

Generalul american a spus că respectiva situaţie întâmpinată în ţările baltice reflectă „o problemă majoră în privinţa transportului militar pe calea ferată în Europa”.

„În România, nu s-a putut pe şosea”

Hodges spune că, în privinţa mobilităţii militare, factorul cheie îl reprezintă viteza. „Totul ţine de descurajare: ruşii trebuie să vadă că noi ne putem muta trupele mai repede decât ei”. Iar calea ferată este importantă, în opinia lui Ben Hodges, „deoarece aşa îţi poţi muta foarte rapid tehnica grea de luptă: tancuri, obuziere, vehicule de luptă”.

Generalul american Ben Hodges a dat apoi un exemplu din România.

„Calea ferată se dovedeşte a fi crucială în transportul echipamentelor grele în locuri în care altfel ar fi dificil de transportat. Spre exemplu, transportul unui vehicul militar greu peste munţii Carpaţi în România nu s-a putut face pe şosea”, a spus Ben Hodges care a adăugat că „aici (în România), singura opţiune a fost calea ferată”.

Pentru îmbunătăţirea transportului trupelor NATO în Europa cu ajutorul căilor ferate, Ben Hodges a numit trei factori esenţiali: piedicile de ordin juridic sau diplomatic, starea infrastructurii feroviare şi capacitatea de transport. „Nu are legătură cu cât de repede circulă trenul propriuzis, ci cu cât de repede poţi să faci să muţi un lucru din punctul A în punctul B”, a explicat fostul comandant al trupelor SUA în Europa, Ben Hodges.

În acest context, generalul a vorbit despre necesitatea creării unui „Schengen militar”.

De asemenea, generalul SUA a spus că infrastructura devine „inadecvată, cu cât mergi mai mult spre Est”.

„De exemplu, transportul unui sistem Patriot devine foarte dificil dacă pe traseu ai poduri sau tuneluri care nu permit traversarea sa. Majoritatea tunelurilor din Europa ar trebui să permită transportul pe calea ferată a unui lansator Patriot, dar e suficient să existe un singur tunel inadecvat pe traseu pentru a te opri”, a mai spus Hodges în interviul pentru Rail Freight.

O altă problemă o reprezintă faptul că ţările baltice au încă ecartament pe sistem sovietic, de 1520 milimetri, în timp ce restul Europei, inclusiv România, are ecartament standard, de 1435 mm.

Pentru a preîntâmpina aceste probleme logistice ce reduc drastic mobilitatea trupelor NATO, ţările europene încearcă, de 10 ani de zile, să finalizeze proiectul „Rail Baltica”, pentru trecerea celor trei ţări la ecartamentul standard.

Afla mai multe desprenatotren
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt