Celebra revistă americană national Geographic recomandă cu căldură drumeţiile în România, comparând Alpii Elveţieni cu munţii noştri: „Alpii Transilvaniei oferă vizitatorilor faună sălbatică abundentă, situri incluse în Patrimoniul Mondial UNESCO şi sate pitoreşti, fără aglomeraţie”.
„În timp ce Alpii elveţieni au fost de multă vreme destinaţia prestabilită pentru evadările montane în Europa, Alpii Transilvăneni ai României oferă munţi la fel de maiestuoşi la o fracţiune din cost. Transilvania, al cărei nume latin înseamnă „pământ dincolo de pădure”, a fost de secole o răscruce de civilizaţii. Influenţele romane, otomane, maghiare şi săseşti şi-au pus amprenta pe orice, de la arhitectură la bucătărie, citează Adevărul.ro.
Desigur, Transilvania este patria lui Dracula (...) Alpii Transilvaniei, parte a lanţului muntos Carpaţi, sunt unele dintre ultimele locuri sălbatice de pe continent şi găzduiesc cele mai mari populaţii de carnivore mari din Europa, inclusiv aproximativ 6.400 de urşi bruni şi peste 2.000 de lupi, alături de căprioare roşii, râs şi zimbrul european sau sântul”, scrie prestigioasa revistă.
Via Transilvanica trece de la nord la sud în România, rătăcind pe lângă vârfuri sălbatice şi 12 situri incluse în Patrimoniul Mondial UNESCO. Traseul este poate una dintre cele mai bune modalităţi de a experimenta minunile naturale şi culturale ale regiunii, cum ar fi oraşele tradiţionale precum Sighişoara. Vizitatorii oraşului pot fi martori direct la pajiştile abundente cu flori sălbatice – o „tapiserie de culoare” care susţine producţia tradiţională de miere şi oferă un habitat crucial pentru polenizatorii pe cale de dispariţie, mai scrie publicaţia.
National Geographic trece în revistă şi Parcul Naţional Piatra Craiului, care găzduieşte această recompensă naturală, împreună cu crestele sale dramatice de calcar alb şi pădurile curate: „Fanii filmului ar putea recunoaşte peisajele sale pitoreşti din filmul Cold Mountain, dar adevăratele vedete sunt biodiversitatea remarcabilă a parcului şi reţeaua de trasee de drumeţii. Vizitatorii pot traversa una dintre ultimele păduri vechi din Europa, în timp ce ţin cu ochii de o parte din fauna sălbatică impresionantă”.
O destinaţie de schi accesibilă şi situri culturale
Pentru cei care caută senzaţii tari de iarnă „fără preţuri elveţiene”, iarna transformă Piatra Craiului într-o destinaţie de schi accesibilă. Pârtiile pot fi mai puţin extinse, dar oferă condiţii impecabile şi ospitalitate montană autentică la preţuri mici.
În timp ce un permis de zi pentru sezonul de vârf la emblematica staţiune Zermatt din Elveţia costă în jur de 102 dolari (în franci elveţieni), prima staţiune de schi Poiana Braşov din România oferă un bilet de teleschi pentru o zi întreagă pentru aproximativ 46 dolari (în lei).
„Dincolo de minunile naturale, moştenirea culturală a regiunii se dovedeşte la fel de convingătoare. Autostrada Transfǎgǎrasan, o călătorie pe o serpentină de 56 de mile (90 de kilometri) prin Munţii Fǎgǎraş, la 8.000 de picioare, este cea mai înaltă parte a Alpilor Transilvaniei. Oferă călătorilor una dintre cele mai spectaculoase călătorii din Europa. Două oraşe istorice, Sibiu şi Braşov reprezintă tabere de bază bune”, scrie publicaţia.
Recomandări călduroase pentru cazare în Sibiu
„Cu o populatie de peste 154.000 de locuitori, Sibiul emană un caracter medieval. Vechiul oraş medieval al oraşului este împărţit între un oraş de sus, cocoţat de-a lungul unei terase, şi un oraş de jos, situat de-a lungul râului Cibin, care aminteşte de Berna din Elveţia şi de designul său similar pe două niveluri pe vârful râului Aare.
Fondat de coloniştii saşi în secolul al XII-lea, centrul istoric al Sibiului îşi prezintă încă trecutul cu rămăşiţe ale zidurilor de cărămidă roşie construite pentru a contracara atacurile turceşti din secolele al XV-lea şi al XVI-lea – supranumit „Oraşul Roşu”. Trei turnuri de veghe originale stau mărturie pentru măiestria coloniştilor. Printre atracţiile culturale se numără Muzeul Brukenthal în stil baroc austriac , plin cu picturi, gravuri şi cărţi rare şi arhitectură religioasă impresionantă care cuprinde tradiţiile luterane, ortodoxe şi catolice”, mai scrie publicaţia.