România a semnat cu SUA pentru producţie în apărare. Muniţie pentru tancurile Abrams şi de artilerie

România a semnat cu SUA pentru producţie în apărare. Muniţie pentru tancurile Abrams şi de artilerie

Ministerul Economiei din România a semnat două Scrisori de Solicitare (LOR), pentru Scrisori de Ofertă şi Acceptare (LOA), în vederea explorării modalităţilor prin care Statele Unite şi România pot consolida capacităţile de producţie în domeniul apărării.

Scrisorile de Solicitare pentru co-producţia de muniţie pentru tancurile Abrams şi de muniţie de artilerie reprezintă un prim pas esenţial în dezvoltarea capacităţii de producţie internă a României.

„Implementarea cu succes a acestui tip de proiecte de coproducţie dezvoltă capacităţi în întreaga regiune şi consolidează parteneriatul nostru strategic bilateral. Această coproducţie va securiza lanţul de aprovizionare pentru NATO, Statele Unite şi România, făcând America şi aliaţii noştri mai siguri”, spune Însărcinatul cu Afaceri al SUA, Michael Dickerson, citat de Profit.ro.

„Prin aceste proiecte de coproducţie de muniţii la standarde NATO, creştem forţa industriei de apărare româneşti. România şi Statele Unite împărtăşesc valori şi principii comune. Odată cu implementarea Centrului European de Excelenţă pentru Muniţie NATO, vom consolida poziţia României ca pilon de securitate şi furnizor de capabilităţi strategice în regiune. Pe baza acestui parteneriat economic şi militar cu Statele Unite, vom putea dezvolta atât producţia, cât şi capacităţile de testare, omologare şi calificare”, adaugă Bogdan Ivan, ministrul Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului şi Turismului.

Scrisorile de Solicitare includ potenţiala coproducţie atât a proiectilelor de artilerie standard NATO de 155 milimetri, cât şi a muniţiei pentru tancuri NATO de 120 milimetri.

Aceste proiecte sunt susţinute de un împrumut pentru finanţare militară externă în valoare de 920 de milioane de dolari, acordat în septembrie 2024 de Departamentul de Stat al SUA.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt