Risc major de epidemie de rujeolă

Risc major de epidemie de rujeolă

Avem tot mai mulţi copii nevaccinaţi împotriva rujeolei şi a altor boli. Numai în ultima lună, la camerele de gardă, în Capitală, s-au prezentat zeci de copii cu  forme grave de rujeolă. S-a ajuns în această situaţie, spun medicii, din cauza părinţilor care nu vor să-i imunizeze, pentru că nu sunt de acord cu vaccinul. Specialiştii se tem că vom ajunge la o epidemie de rujeolă. 

Părinţi care aleg să nu-şi vaccineze copiii sau nu au nici măcar medic de familie care să administreze dozele. Sunt motivele pentru care tot mai mulţi copii nu sunt imunizaţi, deşi schema de vaccinare este gratuită, iar pericolul e mare - rujeola poate da complicaţii severe, uneori mortale. Îmbolnăvirile riscă să ia amploare în momentul în care va începe şcoala.

Camerele de gardă din spitale au ajuns să primească aproape zilnic copii cu rujeolă. Majoritatea sunt nevaccinaţi şi riscă să ajungă la forme grave ale bolii. Medicii se tem că în ritmul acesta putem ajunge la o epidemie. 

Rujeola este una  dintre cele mai contagioase boli, cu cel mai mare indice de răspândire. De la un singur om infectat se pot îmbolnăvi alţi 16 sau 18 Vaccinul există în ţara noastră din 1971, oferă imunizare atât pentru rujeolă, cât şi pentru oreion sau rubeolă şi se administrează în jurul vârstei de un an. Însă, în acest moment, spun doctorii, sunt foarte mulţi părinţi care refuză să le administreze copiilor schema de vaccinare gratuită.
Pe lângă refuzul părinţilor, mai există o problemă - accesul la vaccinare.
Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, numai în 2020, peste 20 de milioane de copii din toată lumea nu au fost imunizaţi cu vaccinurile de bază. 
 

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt