O mobilizare masivă a forţelor de intervenţie - maşini de pompieri, ambulanţe, SMURD - a avut loc duminică seara la Institutul „Marius Nasta” din Capitală, unitate COVID, unde alerta a fost dată la ora 22:22 de personalul medical, care a văzut o flamă urmată de fum la unitatea mobilă ATI din curtea spitalului. Din fericire, incidentul nu s-a soldat cu un incendiu, nimeni nu a fost rănit şi pacienţii au fost mutaţi în spital. Ce s-a întâmplat exact rămâne însă de stabilit. Pompierii spun că e posibil să fi fost vorba doar de un „abur” la unitatea de climatizare a unităţii mobile ATI.
ACTUALIZARE 23:50. „Totul este în regulă, a fost un incident minor, cu sperietură mare, însă” - a declarat ministrul sănătăţii Vlad Voiculescu, precizând că nu a fost vorba desre un incendiu, ci doar de o degajare de fum sau abur, acest lucru urmând să fie stabilit de pompieri. Viaţa niciunui pacient nu a fost în pericol, iar acum aceştia sunt transferaţi deja pe secţii în Institut.
Incidentul a vizat un echipament exterior spitalului, care fusese verificat tehnic în urmă cu două luni, a subliniat ministrul.
La rândul său, colonelul Şchiopu de la ISU Bucureşti - Ilfov a precizat că la ora 22:22 a fost semnalat un incendiu la unitatea ATI mobilă de la „Marius Nasta”. Apelul a venit de la personalul spitalului, care a spus că a văzut flacără. Au fost trimise 8 autospeciale cu apă şi spumă, 2 utilaje cu scări, 3 echipaje de descarcerare, 12 echipaje SMURD şi două ambulanţe. Primele echipe de intervenţie au ajuns la ora 22:30.
S-a făcut mai întâi evacuarea pacienţilor din unitatea mobilă în spital şi apoi verificări pentru sursa de fum sau abur sau „poate amândouă”. Pentru aceasta, a fost deschisă unitatea de climatizare, de unde se pare că a provenit fumul sau aburul. Pompierii nu au găsit însă aici niciun fel de cabluri arse.
Oficialul ISU a precizat că în habitaclul unde se aflau pacienţii nu a pătruns în niciun moment nici abur, nici fum.
Ce a fost, până la urmă, urmează a fi stabilit.
Managerul Institutului Marius Nasta, Beatrice Mahler, a precizat, la rândul ei, că personalul care era de gardă - şi care a dat alarma - a văzut flacără cu fum, care însă nu s-a extins şi s-a stins destul de rapid.
Managerul a explicat că pacienţii din unitatea mobilă erau în situaţie critică şi erau oxigenaţi non-invaziv, ca o etapă anterioară intubării. În unitatea mobilă de ATI echipamentul este mai performant şi de aceea se preferă oxigenarea acestor pacienţi aici înainte de a fi transferaţi pe secţie pentru o everntuală intubare.
Până acum, nu au mai fost probleme la unitatea mobilă ATI, care este funcţională la „Marius Nasta” din luna octombrie, a mai spus managerul.