Revoluţie în Kazahstan

Revoluţie în Kazahstan
Profimedia

Valul de nemuţumire populară al kazahilor provocat de scumpirea carburanţilor se transformă într-o revolulţie în
toată regula. Armata a intervenit în forţă şi zeci de protestari au fost ucişi. Cu accesul restricţionat în toată ţara,
preşedintele Kazahstanului susţine că se confruntă cu mişcări orchestrate de terorişti din afară. A cerut deja sprijinul Rusiei care a răspuns prompt solicitării. Pacificatorii Moscovei sunt pregătiţi să intervină în statul ex-sovietic.

Zeci de focuri de armă au fost trase de forţele de securitate asupra protestatarilor pe străzile din Almaty, cel mai mare centru economic din Kazahstan. Mai multe vehicule blindate au intrat în forţă în piaţa centrală

Presa locală susţine că opt poliţişti şi membri ai gărzii naţionale au fost ucişi, iar 317 ofiţeri au fost răniţi în revoltele din diferite regiuni ale ţării. Situaţia a escaladat după ce manifestanţii au atacat şi incendiat mai multe clădiri guvernamentale.

Deşi, iniţial, revolta populară a avut drept scânteie scumpirea carburantului într-o ţară care produce cantităţi uriaşe de petrol, acum revendicările sunt de natură politică.

Preşedintele Kazahstanului susţine că în spatele acestor violenţe stau bande teroriste, pregătite în străinătate. A cerut ajutor militar Organizaţiei Tratatului de Securitate Colectivă, un for militar care reuneşte mai multe state ex-sovietice.

În Kazahstan, a fost decretată deja starea de urgenţă. De asemenea, internetul a fost oprit în toată ţara, iar operaţiunile bancare au fost suspendate. Pacificatori ruşi au plecat în această dimineaţă spre ţara central-asiatică.

Şi Ministerul Afacerilor Externe a anunţat că monitorizează atent situaţia din Kazahstan. Oficialii români spun că se află în contact cu cei aproximativ o sută de cetăţeni români din această ţară. Toţi cei care se confruntă cu o situaţie de urgenţă pot contacta Ambasada României în Kazahstan la numărul afişat pe ecran.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt