Reuters: Putin ar fi deschis la negocieri cu Trump pentru a face pace în Ucraina. Ce condiţii are şi la ce „concesii” ar fi dispus

Reuters: Putin ar fi deschis la negocieri cu Trump pentru a face pace în Ucraina. Ce condiţii are şi la ce „concesii” ar fi dispus

Liderul rus Vladimir Putin este deschis să discute un acord de încetare a focului în Ucraina cu preşedintele ales Donald Trump, dar exclude orice concesii teritoriale majore şi insistă ca Kievul să renunţe la ambiţiile sale de a adera la NATO, au declarat pentru Reuters cinci surse care cunosc opiniile de la Kremlin.

Preşedintele ales al SUA, Donald Trump, care a promis să pună capăt rapid conflictului din Ucraina, se întoarce la Casa Albă într-un moment de ascensiune a Rusiei. Moscova controlează o parte din Ucraina de mărimea statului american Virginia (comparabilă cu suprafaţa Bulgariei - n.r.) şi avansează în cel mai rapid ritm înregistrat de la primele zile ale invaziei din 2022.

În prima evaluare detaliată a ceea ce Kremlinul ar accepta în orice acord negociat de Donald Trump, cei cinci actuali şi foşti oficiali ruşi au declarat pentru Reuters că, în general, Putin ar putea fi de acord să îngheţe conflictul de-a lungul liniilor frontului.

Atunci când au fost întrebate cum ar putea arăta o posibilă încetare a focului, două dintre sursele ruse s-au referit la un proiect de acord care a fost aproape aprobat în aprilie 2022, după negocieri la Istanbul, şi la care Putin s-a referit public ca la o posibilă bază pentru un acord.

În conformitate cu acest proiect, a cărui copie a fost văzută de Reuters, Ucraina ar trebui să accepte neutralitatea permanentă în schimbul unor garanţii de securitate internaţională din partea celor cinci membri permanenţi ai Consiliului de Securitate al ONU: Marea Britanie, China, Franţa, Rusia şi Statele Unite.

CE „CONCESII” AR PUTEA FACE RUSIA

Ar putea exista loc de negociere cu privire la împărţirea exactă a celor patru regiuni estice Doneţk, Luhansk, Zaporojie şi Herson, potrivit a trei dintre persoanele cu care a vorbit Reuters şi care au solicitat anonimatul. În timp ce Moscova susţine că cele patru regiuni sunt parte integrantă a Rusiei, apărate de umbrela nucleară a ţării, forţele sale din teren controlează 70-80% din teritoriu, cu aproximativ 26.000 de km pătraţi încă deţinuţi de trupele ucrainene, arată datele din surse deschise de pe linia frontului şi citate de News.ro.

În schimb, Rusia ar putea fi dispusă să se retragă din porţiunile relativ mici de teritoriu pe care le deţine în regiunile Harkov şi Mîkolaiv, în nordul şi sudul Ucrainei, au declarat doi dintre oficiali.

Deşi Rusia nu va tolera aderarea Ucrainei la NATO sau prezenţa trupelor NATO pe teritoriul ucrainean, Moscova este deschisă la discuţii privind garanţiile de securitate pentru Kiev, potrivit celor cinci actuali şi foşti oficiali ruşi.

Afla mai multe despreputinrazboitrumpnegocieri
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt