Multe restaurante din România îşi iau chelneri-roboţi, având în vedere lipsa forţei de muncă în HoReCa.
Specialiştii spun că un robot costă mai puţin decât un angajat, iar investiţia se amortizează în circa 8 luni.
Astfel de roboţi au fost deja luaţi în localuri din Cluj şi Iaşi. În acest ultim municipiu a fost deschis un restaurant asiatic, primit cu interes de localnici datorită robotului chelner „Roby”, arată termene.ro.
Calculul este - un angajat costă 10.000 euro pe an, iar robotul ,8.000 euro, deci investiţia se recuperează în opt luni.
Mai mult de atât, cu roboţii nu ridică problemele întâlnite în mod obişnuit în cazul salariaţilor.
„Roboţii nu emigrează, nu fumează, nu stau de vorbă, se adresează şi nu-şi schimbă discursul, sunt predictibili, te conduc la masă”,este argumentat.
Problema HoReCa
Aproape jumătate din managerii din HoReCa susţin că cea mai mare problemă cu care se confruntă, în prezent, este lipsa forţei de muncă, potrivit informaţiilor din piaţă. Industria ospitalităţii se numără de altfel şi printre sectoarele în care muncesc cei mai mulţi străini.
Cei mai mulţi muncitori străini din domeniul ospitalităţii provin din Nepal şi Sri Lanka. Din cei peste 120.000 de muncitori care vin din Asia, în jur de 18.000 servesc clienţii sau lucrează în bucătăriile restaurantelor din ţară.
Primii roboţi
La Iaşi a fost deschis un restaurant asiatic, unde toată lumea vine să-l vadă pe robotul chelner Roby, care duce comanda la masă şi le urează clienţilor „poftă bună”. Aceasta este prima unitate de acest fel din zonă, investiţia aparţinând unui om de afaceri chinez, scrie
Anul trecut, şi un restaurant din Iulius Mall Cluj-Napoca apela la roboţi, care aveau rolul de a duce comenzile la masă şi de a prelua farfuriile murdare.
În România există circa la peste 80.000 de restaurante, cafenele, baruri şi pizzeria. Numărul angajaţilor care lucrează în industria HoReCa depăşeşte 200.000 de persoane.
În vara 2023, unele restaurante din Bulgaria au apelat la chelneri-roboţi, scrie Profit.ro.
În jur de 80 de roboţi au făcut atunci parte din personalul de deservire al unităţilor de pe litoralul din partea de nord a Mării Negre.
În 2022, China s-a pregătit de Jocurile Olimpice de iarnă într-un mod aparte.
Astfel, în contextul pandemiei, mâncarea a fost gătită şi servită de roboţi pentru a evita răspândirea virusului SARS-COV-2.