Republica Moldova şi-a intensificat cooperarea cu Norvegia în domeniul energetic

Republica Moldova şi-a intensificat cooperarea cu Norvegia în domeniul energetic

Norvegia şi Republica Moldova au semnat un memorandum de înţelegere pentru a extinde cooperarea în sectorul energetic, în ideea de a asigura aprovizionarea cu energie a Republicii Moldova, ţară care încearcă să pună capăt dependenţei sale tradiţionale de Rusia, transmite Reuters.

Memorandumul îşi propune să "promoveze şi să intensifice cooperarea în sectorul energiei, inclusiv în ceea ce priveşte tranziţia energetică şi securitatea energetică, precum şi pentru încurajarea noilor investiţii în sectorul energiei", scrie Agerpres.

Semnat la Oslo de ministrul norvegian al Energiei, Terje Aasland, şi de omologul său moldovean, Victor Parlicov, cu prilejul unei vizite de două zile a preşedintelui Maia Sandu, acordul acoperă atât cooperarea la nivel guvernamental, cât şi la nivelul sectorului privat.

Una dintre cele mai sărace ţări din Europa, Republica Moldova este deosebit de vulnerabilă la consecinţele războiului din Ucraina. În schimb, Norvegia a devenit cel mai important furnizor de gaze naturale al Europei, după reducerea livrărilor de gaze ruseşti.

Norvegia furnizează Republicii Moldova şi sprijin financiar, prin programul său de ajutor în valoare de mai multe miliarde de dolari acordat Ucrainei, care a inclus şi 400 milioane de coroane (36,87 milioane de dolari) pentru achiziţionarea de gaze în 2023.

Chiar dacă acordul semnat marţi menţionează securitatea aprovizionării cu gaze drept una din zonele de interes, accentul principal este pe energia regenerabilă, electrificare şi securitatea cibernetică.

Republica Moldova a majorat deja ponderea ocupată de sursele regenerabile în consumul de electricitate până la 10,5% în 2023, de la 3,6% în 2021, graţie producţiei de electricitate asigurată de centralele fotovoltaice şi cele eoliene, arată datele oficiale. 

Afla mai multe desprerepublica moldovanorvegia
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt