Republica Moldova a început lucrările la o nouă linie electrică ce o va lega de România

Republica Moldova a început lucrările la o nouă linie electrică ce o va lega de România

Republica Moldova a demarat lucrările pentru a-şi legea reţeaua electrică de cea a României şi a-şi reduce dependenţa de energia rusească, de care ţara vecină vrea să se emancipeze complet, transmite AFP, citat de Agerpres.

Proiectul va permite autorităţilor de la Chişinău să se lipsească de termocentrala de la Cuciurgan, amplasată în regiunea Transnistria, care furnizează în prezent 70% din necesarul de electricitate.

„Prin conectarea directă a capitalei Chişinău de România, eliminăm orice vulnerabilitate”, a explicat Constantin Borosan, secretar de stat în Ministerul Energiei din Republica Moldova.

Atingerea securităţii energetice este o prioritate a acestei foste republici sovietice cu 2,6 milioane de locuitori, care a intrat în criză după demararea ofensivei ruseşti în Ucraina.

Preşedintele pro-european Maia Sandu, care a denunţat în repetate rânduri „şantajul energetic al Moscovei”, a salutat la finele lunii martie „unul dintre cele mai importante proiecte de infrastructură de la declararea independenţei” în 1991. Într-o Moldovă „vulnerabilă faţă de cei care pot închide robinetul de gaze sau pot opri lumina atunci când doresc, vom deveni o ţară liberă să aleagă de unde cumpără electricitate, la cel mai bun preţ”, a subliniat Maia Sandu.

Pe lângă dependenţa sa de Transnistria, care în trecut i-a întrerupt livrările, Republica Moldova primea înainte de războiul din Ucraina cea mai mare parte a cantităţilor de gaze de la gigantul rus Gazprom. Ţara vecină importa electricitate şi din Ucraina, însă atacurile ruseşti asupra infrastructurilor energetice au forţat autorităţile de la Kiev să oprească exporturile de electricitate spre Republica Moldova.

Preconizate de mai multe decenii, lucrările pentru legarea reţelei electrice din Republica Moldova de cea a României au fost aprobate de Guvern în 2019, pentru suma de 27 milioane de euro, finanţată de Banca Mondială.

În comuna Congaz, muncitorii au început marţi lucrările. În total, 500 de stâlpi ar urma să fie ridicaţi, până la finele lui 2025, pe întreaga lungime de 158 de kilometri a noii linii de 400 kilovolţi (KV), de la Chişinău până la Vâlcăneşti (sud). De acolo există deja o conexiune cu localitatea Isaccea din România.

Chiar dacă România a furnizat, ocazional, energie electrică Republicii Moldova începând din 2022, aceste lucrări marchează un pas suplimentar spre „integrarea europeană”, a salutat Constantin Borosan.

Republica Moldova a obţinut, la data de 23 iunie 2022, statutul de ţară candidată la UE, un proces lung şi complicat.

O primă etapă simbolică a fost atinsă în luna decembrie 2023, când cele 27 de state membre UE au decis să deschidă negocierile propriu-zise de aderare. „O nouă pagină în istoria ţării”, potrivit preşedintei Maia Sandu, care intenţionează ca la toamnă să organizeze un referendum cu privire la aderarea la UE.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt