Regatul Unit şi Franţa îşi vor coordona utilizarea armelor nucleare în cazul unui atac

Regatul Unit şi Franţa îşi vor coordona utilizarea armelor nucleare în cazul unui atac

Regatul Unit şi Franţa au convenit joi pentru prima dată să îşi coordoneze utilizarea armelor nucleare în cazul unui atac, au anunţat premierul britanic Keir Starmer şi preşedintele francez Emmanuel Macron la încheierea summitului lor bilateral, informează EFE şi Agerpres.

Cei doi lideri au semnat aşa-numita Declaraţie Northwood, care va garanta că, în cazul în care vor fi atacaţi, adversarii lor ştiu că va exista un 'răspuns al celor două naţiuni', a declarat Starmer.

Macron a explicat că decizia răspunde unui 'climat mult mai ameninţător' şi a menţionat că ambele ţări nu îşi pot imagina un scenariu în care un atac împotriva Europei să nu provoace o reacţie comună din partea Regatului Unit şi a Franţei.

'În această dimineaţă (joi - n.r.) am semnat Declaraţia Northwood, confirmând pentru prima dată că ne vom coordona măsurile independente de descurajare nucleară. De astăzi, adversarii noştri vor şti că orice ameninţare extremă la adresa acestui continent va atrage un răspuns din partea ambelor naţiuni', a declarat Starmer la conferinţa de presă comună.

În opinia sa, acest acord este o dovadă că 'nu există o demonstraţie mai mare a importanţei acestei relaţii' dintre cele două ţări.

'Este cu adevărat istoric. Ştiu că se pune mult accent pe acordul privind migraţia pe care l-am semnat, dar acordul nuclear este la fel de important, pentru că suntem cele două naţiuni nucleare din Europa', a insistat Starmer, care a subliniat dimensiunea europeană şi NATO ale pactului.

Macron a atenuat oarecum cuvintele lui Starmer, afirmând că decizia la care s-a ajuns 'nu exclude şi să ne coordonăm descurajarea nucleară', un mesaj adresat atât aliaţilor, cât şi adversarilor.

'Europa trebuie să ştie că se poate baza pe o alianţă strategică între Franţa şi Regatul Unit', a declarat preşedintele francez.

Cele două ţări au convenit totodată să creeze o structură comună, Grupul de Aprovizionare Nucleară, pentru a-şi coordona cooperarea în domeniul capacităţilor şi operaţiunilor atomice.

'Ţările noastre rămân independente şi suverane, dar ne-am oferit reciproc mijloacele, atunci când a fost necesar, pentru a răspunde împreună la mediul ameninţător cu care ne confruntăm', a adăugat el. AGERPRES/(AS - redactor: Gabriela Ionescu, editor online: Adrian Dădârlat)

Afla mai multe desprestarmermacroncoordonare
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt