Cercetătorii au reuşit să facă prima teleportare cuantică pe distanţă lungă. Este o premieră în ştiinţă şi o realizare majoră pentru domeniul IT. Echipa Fermilab a Departamentului pentru Energie din SUA, împreună cu NASA şi cu cercetătorii de la Universitatea Calgary, a reuşit să teleporteze biţi cuantici de fotoni de-a lungul a 44 de kilometri de fibră. Noua descoperire este importantă pentru viitorul internetului, fiind un nou pas spre internetul cuantic. Fizicianul Cristian Presură a explicat la Digi24 ce înseamnă această realizare şi peste cât timp ar putea fi pusă în practică.
„Urmărind imaginile cu traficul de pe Valea Prahovei, îmi imaginam că trecerea de la internetul clasic la cel cuantic e ca acea construcţie de care vorbea domnul primar, de la actuala situaţie la acea autostradă pe care cu toţii o visăm pe Valea Prahovei şi-n alte părţi din România”, a comentat zâmbind fizicianul Cristian Presură.
Primul internet cuantic de pe planetă
„Este vorba, desigur, de un pas înainte, pentru că la ora actuală avem în lume calculatoare cuantice, care sunt capabile să facă lucruri uimitoare, iar aceste calculatoare cuantice ar trebui să vorbească între ele pe viitor şi pentru asta avem nevoie de internet cuantic, ca să ducem datele cuantice dintr-o parte în cealaltă, în aşa fel încât calculatoarele cuantice să lucreze toate la unison. Despre aceasta vorbim, despre internetul cuantic, şi despre o reţea, care este în construcţie în apropiere e Chicago, şi care va fi primul internet cuantic de pe această planetă”, a explicat Cristian Presură.