Reacţii la atacul armat asupra premierului Slovaciei, Robert Fico

Reacţii la atacul armat asupra premierului Slovaciei, Robert Fico

Premierul slovac Robert Fico a fost rănit, miercuri, într-un atac armat, în urma unei şedinţe de Guvern.

INTERNE

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis miercuri că este şocat să afle de faptul că Prim-ministrul Slovaciei, Robert Fico, a fost împuşcat şi că îi doreşte însănătoşire completă şi rapidă. 

”Şocat să aflu de faptul că Prim-ministrul Slovaciei, Robert Fico, a fost împuşcat. Îi doresc însănătoşire completă şi rapidă. Condamn cu fermitate astfel de acte extremiste, care ameninţă valorile noastre europene fundamentale”, a scris preşedintele Iohannis pe platforma X.

***

Premierul Marcel Ciolacu a transmis miercuri că este profund şocat de veştile venite din Slovacia, el arătând că transmite gândurile sale cele mai sincere premierului slovac Robert Fico şi că astfel de acte extreme nu au nicio justificare.

”Sunt profund şocat de veştile venite din Slovacia. Transmit gândurile mele cele mai sincere premierului slovac Robert Fico. Astfel de acte extreme nu au nicio justificare, iar autorii trebuie să fie traşi la răspundere”, este mesajul premierului Marcel Ciolacu, pe platforma X. 

***

Preşedintele Senatului şi liderul PNL Nicolae Ciucă a precizat că acte de violenţă precum tentativa de asasinat împotriva premierului slovac Robert Fico nu îşi au locul într-o democraţie.

„Condamn ferm tentativa de asasinat raportată asupra premierului slovac Robert Fico. Aceste acte de violenţă nu îşi au locul într-o democraţie. Aşteptăm mai multe detalii despre incident şi avem încredere că autorităţile vor efectua o anchetă amănunţită”, a scris Nicolae Ciucă, miercuri pe reţeaua X, fostă Twitter.

EXTERN

'Condamn ferm atacul dezgustător asupra prim-ministrului Robert Fico. Asemenea acte de violenţă nu îşi au locul în societatea noastră şi subminează democraţia, bunul nostru comun cel mai de preţ. Gândurile mele sunt alături de premierul Fico, de familia sa'', a scris preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, pe platforma X (fosta Twitter).

***

Preşedintele Consiliului European Charles Michel şi preşedinta Parlamentului European Roberta Metsola au declarat pe X că sunt şocaţi de vestea atacului asupra lui Robert Fico.

''Nimic nu poate justifica vreodată violenţa sau astfel de atacuri'', a afirmat Michel.

***

La rândul său, premierul ceh Petr Fiala s-a declarat şocat de acest eveniment. El a subliniat, într-o postare pe X, că violenţa nu poate fi tolerată. ''Ştirea despre împuşcarea prim-ministrului Robert Fico este şocantă. Îi doresc premierului însănătoşire cât mai rapidă posibil. Violenţa nu trebuie să fie tolerată, ea nu trebuie să îşi aibă locul în societatea noastră'', a menţionat Fiala, citat de agenţia de presă slovacă TASR.

***

Şeful executivului polonez Donald Tusk a scris, pe platforma X, că veştile din Slovacia sunt şocante şi că gândurile sale sunt acum alături de omologul său slovac.

***

''Am fost profund şocat de atacul odios împotriva prietenului meu, prim-ministrul Robert Fico'', a scris, la rândul său, premierul ungar Viktor Orban pe platforma X.

***

"Vestea tentativei laşe de asasinare a premierului slovac Fico mă şochează profund. Violenţa nu trebuie să aibă loc în politica europeană", a postat cancelarul german Olaf Scholz pe platforma de socializare X, citat de Reuters.

***

"Sunt şocat să aud această veste îngrozitoare. Toate gândurile noastre sunt alături de premierul Fico şi de familia sa", a scris şi premierul britanic Rishi Sunak pe aceeaşi reţea.

***

 

 

 

Afla mai multe despreatentatfico
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt