Ministerul Afacerilor Interne susţine că nu a primit nicio solicitare privind acordarea permisiunii de intrare în România a migranţilor blocaţi de ani de zile într-o tabără pe o insulă militară a Regatului Unit şi a SUA din Oceanul Indian.
BBC relata că migranţii prezenţi la baza Diego Garcia o mutare temporară în România, pentru 6 luni, într-un „centru sigur” al Naţiunilor Unite, arată Hotnews.ro.
„Referitor la acest caz, până la această oră, la nivelul instituţiei noastre, nu s-a primit nicio solicitare privind acordarea permisiunii de intrare în România a acestora”, a replicat Ministerul de Interne de la Bucureşti.
Instituţia aminteşte că, în afara celor 6 centre regionale, în cadrul Inspectoratului General pentru Imigrări funcţionează Centrul de Tranzit în Regim de Urgenţă de la Timişoara (CTU), devenit operaţional odată cu intrarea în vigoare a Acordului dintre Guvernul României, Înaltul Comisariat al Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi (UNHCR) şi Organizaţia Internaţională pentru Migraţie (OIM) privind evacuarea temporară în România a unor persoane aflate în nevoie urgentă de protecţie internaţională şi relocarea ulterioară a acestora.
La acest centru se realizează evacuarea temporară în România a unor persoane aflate în nevoie urgentă de protecţie internaţională şi relocarea ulterioară a acestora, pentru o perioadă de maximum 6 luni.
În cadrul procedurii de relocare, IGI solicită verificări din partea structurilor cu atribuţii pe linia securităţii naţionale, iar ulterior se comunică răspunsul către UNHCR, cu privire la persoanele acceptate.
De la intrarea în vigoare a Acordului Tripartit, UNHCR a solicitat accesul pe teritoriul României pentru 5.436 de persoane, dintre care 5.029 au primit acordul pentru a fi evacuate în centrul de la Timişoara.
MAI subliniază că niciuna dintre persoanele evacuate în CTU nu a rămas pe teritoriul României, fiind relocate în alte state.