Război în Ucraina, ziua 912. Ucrainenii atacă un port rusesc, în timp ce ruşii îşi continuă avansul în Doneţk

Război în Ucraina, ziua 912. Ucrainenii atacă un port rusesc, în timp ce ruşii îşi continuă avansul în Doneţk

Un feribot rusesc încărcat cu 30 de tone de combustibil a fost scufundat de ucraineni. Atacul, confirmat de marina ucraineană, a provocat un incendiu masiv în portul Kavkaz. Între timp, Rusia îşi continuă avansul în Doneţk, în estul Ucrainei. Iar premierul indian Modi vizitează Kievul, după ce o lună în urmă s-a luat în braţe cu Vladimir Putin.

Coloane masive de fum negru în portul rus Kavkaz după un atac ucrainean cu o rachetă de croazieră. Armata lui Zelenski a scufundat un feribot încărcat cu 30 de tone de combustibil, care transporta şi armament. Kavkaz se află în sudul regiunii Krasnodar şi este unul dintre cele mai importante porturi de pasageri din Rusia.

VOLODIMIR ZELENSKI, preşedintele Ucrainei: „Operaţiunile noastre defensive în regiunea Doneţk, regiunea Harkov, în sudul Ucrainei, eliberarea ucrainenilor de flota rusă de la Marea Neagră, operaţiunea noastră în regiunea Kursk (în Rusia) şi loviturile noastre aproape zilnice asupra ţintelor militare ruseşti, toate sunt ale noastre. Acest efort sistematic de apărare a Ucrainei are loc pentru a pune capăt războiului în condiţiile unei Ucraine independente”.

Între timp, soldaţii ucraineni, care participa la ofensiva din Kursk, s-au filmat cum aruncă cu vodcă pe o poză cu Vladimir Putin.

Mai mult, serviciile speciale ucrainene au atacat serverele mai multor canale de ştiri din Rusia. Astfel, ruşii au putut vedea în direct imagini reale cu războiul din Ucraina. Autorităţile ruse au dispus oprirea temporară emisiei a nouă posturi de televiziune.

Pe de altă parte,  Rusia îşi continuă avansul în Doneţk, cu direcţia Pokrovsk, unde forţele ucrainene s-au retras pentru a evita să fie încercuite. În total, în ultimele 24 de ore, ruşii au cucerit trei localităţi din regiunea Doneţk.

În timp ce luptele continuă pe front, preşedintele ucrainean Zelenski l-a primit la Kiev pe premierul indian Modi. Ucrainenii l-au primit cu urale.

Vizita lui Modi vine după ce luna trecută a mers în Moscova unde s-a întâlnit cu Vladimir Putin. Atunci, premierul indian s-a luat în braţe cu liderul de la Kremlin. Acelaşi gest l-a făcut şi cu Zelenski, chiar dacă atunci liderul ucrainean s-a supărat când a văzut imaginile cu Modi şi Putin îmbrăţişându-se. 

"Este o dezamăgire enormă şi o lovitură devastatoare pentru eforturilor de pace să vezi liderul celei mai mari ţări democratice din lume strângându-l în braţe pe criminalul cel mai sângeros al lumii, la Moscova, într-o astfel de zi", a denunţat Zelenski pe reţelele sociale.

Guvernul lui Modi a încercat să rămână neutru în timpul războiului dintre Rusia şi Ucraina, dar a fost criticat pentru menţinerea legăturilor comerciale şi diplomatice strânse cu Moscova. India a refuzat să condamne războiul şi a continuat să cumpere petrol rusesc la preţ redus. Modi este primul premier indian care vizitează Ucraina.

 

Afla mai multe despreucrainazelenskikurskputinmodi
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt