Raluca Turcan: Vom aloca fonduri pentru refacerea caselor memoriale şi a unor gări de patrimoniu

Raluca Turcan: Vom aloca fonduri pentru refacerea caselor memoriale şi a unor gări de patrimoniu

Guvernul a adoptat joi alocarea unor fonduri pentru demararea unui program naţional de case memoriale, de refacere a unor gări de patrimoniu şi a muzeelor în aer liber, dar şi pentru acordarea de indemnizaţii pentru tezaurele umane vii, a anunţat Raluca Turcan, ministrul Culturii.

„Fonduri pentru demararea unui program naţional de case memoriale, de refacere a unor gări de patrimoniu şi a muzeelor în aer liber, indemnizaţii pentru tezaurele umane vii - sunt deciziile adoptate de Guvern, astăzi, la propunerea Ministerului Culturii.

Ca urmare a adoptării Ordonanţei nr. 19/2024 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice, la propunerea Ministerului Culturii, Institutul Naţional al Patrimoniului a emis Apelul de finanţare Timbrul Monumentelor Istorice pentru anul 2024, structurat astfel:

  •  subprogramele acţiuni tematice „Case memoriale”, „Gări”, „Muzee în are liber” – monumente de arhitectură vernaculară.
  • subprogramele Restaurare şi Edificii de cult.

Tot astăzi, guvernul a aprobat recunoaşterea meritelor Tezaurelor Umane Vii, în domeniul culturii imateriale, prin acordarea unei indemnizaţii de merit. Beneficiarii indemnizaţiei #TUV sunt toţi cei care:

  • deţin titlul de TEZAUR UMAN VIU.
  • au o vechime neîntreruptă în activitatea de promovare a patrimoniului cultural imaterial.
  • deţin merite excepţionale în păstrarea, transmiterea şi punerea în valoare a patrimoniului cultural imaterial.
  • au merite excepţionale în realizarea, interpretarea, ori crearea elementelor patrimoniului cultural imaterial.
  • deţin distincţii naţionale în domeniul patrimoniului cultural imaterial.

Acest sprijin reprezintă o modalitate de a onora şi de a salvgarda un patrimoniu imaterial valoros pentru identitatea naţională”, a scris Raluca Turcan pe contul său de Facebook.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt