Putin, ofertă de pace pentru Ucraina. Care este răspunsul Ucrainei şi al NATO

Putin, ofertă de pace pentru Ucraina. Care este răspunsul Ucrainei şi al NATO

Vladimir Putin este gata să pună capăt războiului din Ucraina, fiind dispus să negocieze o încetare a focului, dar doar pe linia actuală a frontului, adică fără să renunţe la teritoriile cucerite până în prezent, scrie Reuters.

Dacă Ucraina şi Occidentul nu răspund la această propunere, liderul de la Kremlin este pregătit să lupte în continuare. Rusia nu are nevoie de o încetare temporară a focului în Ucraina, ci de o rezolvare completă a conflictului, susţine preşedintele Rusiei. 

Preşedintele Vladimir Putin a declarat vineri că Rusia va înceta focul si va face pace dacă Ucraina renunţă la aderarea la NATO şi îşi retrage trupele din cele patru regiuni ucrainene revendicate de Moscova. Putin vrea întreg teritoriul celor patru regiuni pe care Rusia le-a anexat oficial în 2022 după refendumuri considerate ilegale de Occident.

Răspunsul Ucrainei şi al NATO

Kievul a respins condiţiile lui Putin pentru negocieri de pace. "Nu este în poziţia de a dicta condiţii de pace Ucrainei", a transmis şeful Pentagonului. "Nu este o propunere făcută cu bună credinţă", a spus şi Stoltenberg. "Oferta lui Putin de încetare a focului este un ultimatum", a transmis şi Volodimir Zelenski.

"Aceasta nu este o propunere făcută cu bună credinţă", a afirmat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg. "Este o propunere care înseamnă de fapt ca Rusia să-şi poată atinge obiectivele de război, aşteptându-se la aceea ca Ucraina să abandoneze în mod semnificativ mai mult teritoriu decât cel pe care Rusia a fost capabilă să-l ocupe până acum", a adăugat Stoltenberg la finalul unei reuniuni a miniştrilor apărării din statele membre ale NATO.

La rândul său, ministrul american al apărării Lloyd Austin a estimat că Vladimir Putin "nu este în poziţia de a dicta Ucrainei ceea ce trebuie să facă pentru a se ajunge la pace". "Acesta este exact genul de comportament pe care noi nu vrem să-l vedem". 

 

Afla mai multe despreputinnatokremlin
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt