Psihologi din 20 de ţări i-au scris lui Putin pentru a-l convinge să renunţe la război

Psihologi din 20 de ţări i-au scris lui Putin pentru a-l convinge să renunţe la război

Psihologi din aproximativ 20 de ţări i-au adresat o scrisoare deschisă preşedintelui rus Vladimir Putin pentru a-l convinge să renunţe la război, relatează vineri DPA.

"Vă contactăm pentru a vă împărtăşi cunoştinţele noastre academice şi practice despre consecinţele iniţierii unui război pentru instigator şi a oferi o privire asupra unei posibile ieşiri dintr-o astfel de situaţie periculoasă", începe scrisoarea concepută de psihologii sociali germani Rolf van Dick de la Universitatea din Frankfurt şi Ulrich Wagner de la Universitatea din Marburg.

Aproape 40 de colegi din Statele Unite până în Polonia, Norvegia până în Africa de Sud, India şi Pakistan au semnat scrisoarea.

Prin scrisoare, ei vor să-l informeze pe Putin despre "efectele negative" a ceea ce face, scriu ei.

Cu referire la literatura ştiinţifică, ei încearcă să explice că războiul împotriva Ucrainei în cele din urmă va conduce la "respingerea, izolarea şi ameninţarea fizică" a liderilor politici consideraţi responsabili.

Cetăţenii de ambele părţi ale unui război experimentează "izolarea naţională", se arată în scrisoare. Acest lucru duce la o căutare a schimbării. Crizele economice dau naştere la "sentimente de privare" care sunt de obicei "baza pentru rezistenţă, protest şi revoluţie împotriva statului existent".

"Aceste efecte sunt valabile atât pentru oamenii obişnuiţi, cât şi pentru elite", adaugă ei.

Profesorul van Dick nu consideră complet imposibil ca scrisoarea să ajungă la Putin, a declarat el pentru DPA. Printre altele, el a spus că scrisoarea a fost postată pe un portal web unde cetăţenii ruşi îi pot scrie preşedintelui.

Semnatarii vor de asemenea să ajungă la opoziţia critică din Rusia şi să trimită un semnal Ucrainei, a spus el.

Sursa: Agerpres

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt