PSD cere modificarea regulilor europene în favoarea sectorului zootehnic naţional

PSD cere modificarea regulilor europene în favoarea sectorului zootehnic naţional
foto: Pixabay

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu a cerut în cadrul Consiliului AgriFish (Agricultură-Piscicultură) modificarea Regulamentului 2115/2023, vizând eligibilitatea cheltuielilor pentru achiziţia de animale de reproducţie.

Astfel, este facilitat accesul fermierilor români la Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR), o decizie mult aşteptată de majoritatea fermierilor din sectorul zootehnic, care se confruntă cu dificultăţi majore de la începutul conflictului din Ucraina.

Mă bucur că propunerea noastră a primit sprijinul a unei părţi importante a colegilor mei miniştri din statele membre. De asemenea, am solicitat în cadrul Consiliului AgriFish includerea în documentul de sinteză al Preşedinţiei Consiliului a principiului de convergenţă pentru plăţile directe acordate fermierilor”, a declarat ministrul Florin Barbu, subliniind, de asemenea, necesitatea existenţei unui echilibru al plăţilor acordate producătorilor pentru a oferi şanse egale de dezvoltare tuturor fermierilor europeni.

Din păcate, efectivele de animale scad în ultimii ani în România, potrivit datelor Eurostat. În 2023 erau înregistrate un număr de 3,2 milioane de suine, cu 128.000 capete mai puţin decât în 2022. De asemenea, efectivul de bovine în anul 2023 a scăzut cu 17.000 faţă de anul precedent.

Afla mai multe desprepsdfermieri
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt