Protestul pacienţilor cu cancer

Protestul pacienţilor cu cancer
foto: 360medical.ro

Mai mulţi pacienţi diagnosticaţi cu cancer au protestat astăzi în faţa ministerului Sănătăţii. Cu gândul la cei pe care boala îi împiedică să se deplaseze. Oamenii îi  cer ministrului Sănătăţii să implementeze Planul Naţional de Cancer. Programul este gata de opt luni, a trecut de Parlament şi a fost promulgat de preşedinte, numai că nu a fost pus în practică nici până acum. Ultimul termen oferit de Rafila era 1 iulie. Măsurile ar urma să îmbunăţească accesul la tratament. 

Oamenii strânşi în faţa Ministerului Sănătăţii au luptat cu boala ani buni, iar acum duc şi o altă luptă: pentru  ca viaţa bolnavilor de cancer din România să se îmbunăţească.Planul Naţional de combatere şi control al Cancerului a fost aprobat încă de anul trecut, printr-o lege votată de Parlament şi promulgată de preşedinte. Dar nu a fost nici acum pus în aplicare. 

O doamnă venită tocmai de la Cluj-Napoca, cu trenul, şi care a făcut zece ore pe drum, are încredere că planul blocat la Ministerul Sănătăţii ar schimba în bine viaţa pacienţilor.

Legea în care pacienţii îşi pun  speranţa  prevede că toţi cetăţenii români au dreptul la servicii de natură medicală, socială dar şi de sustinere psihologică cuprinse în Planul Naţional de Prevenire şi Combatere a Cancerului. De la tratament la servicii de nutriţie şi oncofertilitate, precum şi indemnizaţii lunare de hrană.
După protest, următorul pas este acţionarea în judecată a Ministerului Sănătăţii. 
 

 

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt