Protest la Institutul de Transplant Renal din Cluj-Napoca

Protest la Institutul de Transplant Renal din Cluj-Napoca

Protest de amploare la Institutul de Transplant Renal din Cluj-Napoca. Zeci de medici şi asistenţi au cerut statului să prioritizeze instituţia pe listele PNRR. Institutul clujean, care asigură jumătate din transplanturile din România, funcţionează într-o clădire improvizată.

Pacienţii au saloane într-o mansardă, în care, din disperare, medicii au lipit buline de evacuare în cazul unei tragedii. Spitalul nu are nici măcar autotorizaţie de la pompieri.

Aceşti medici, o mâna de oameni, au realizat de la începutul anului peste 12.000 de intervenţii, operaţii dificile sau transplanturi. Ei îşi fac meseria intr-un pod, iar proiectul pentru construirea unui spital adecvat a ajuns pe o listă de aşteptare a PNRR. Medicii clujeni reproşează faptul că institutul cu o reputaţie atat de buna nu este ajutat de nimeni. Din contră.

Corpul de control al Ministerului Sănătăţii a contestat anul trecut faptul ca imobilul in care funcţionează institutul prezintă neconformităţi grave care pun in pericol atât medicii, cat si pacienţii. Cu toate ca Institutul funcţionează intr-un pod, pacienţii nu lipsesc. 

La Institutul de Transplant Renal se asigura tratamentul a peste 70 % din urgentele de la nivelul judeţului Cluj şi 5% la nivel naţional. De asemenea, peste 50% din pacienţii urologici trataţi în acest institut sunt din alte judeţe.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt