Protest în faţa Ambasadei României la Chişinău. Apropiaţii lui Ilan Şor sunt deranjaţi de declaraţia premierului României Marcel Ciolacu, potrivit căreia „nu există moldoveni, ci doar români”

Protest în faţa Ambasadei României la Chişinău. Apropiaţii lui Ilan Şor sunt deranjaţi de declaraţia premierului României Marcel Ciolacu, potrivit căreia „nu există moldoveni, ci doar români”

Reprezentanţii blocului politic „Victorie”, controlat de oligarhul fugar Ilan Şor, au organizat joi un protest în faţa Ambasadei României la Chişinău, protestând faţă de o declaraţie a premierului Marcel Ciolacu potrivit căreia „nu există moldoveni, ci doar români”, scrie News.ro.

Colegii lui Ilan Şor din blocul „Victorie” au mers la Ambasada României cu pancarte pe care scria „Moldova, moldoveni, moldoveneşte”, „Ruşine” şi „Ambasadorul, la răspundere”, scrie NewsMaker, care precizează că a solicitat un comentariu din partea misiunii diplomatice, însă deocamdată nu a primit un răspuns.

Blocul „Victorie”, a cărui creare a fost anunţată luna trecută la Moscova, precum şi Partidul Socialiştilor (PSRM) au criticat vehement declaraţia premierului României Marcel Ciolacu, potrivit căreia „nu există moldoveni, ci doar români”. PSRM a calificat spusele prim-ministrului român drept o „declaraţie anti-moldovenească” şi o „insultă”. De asemenea, PSRM se declară revoltat că autorităţile moldovene nu reacţionează la astfel de afirmaţii.

„Partidul Socialiştilor îşi exprimă indignarea faţă de noul discurs anti-moldovenesc al premierului român Marcel Ciolacu, care a insultat repetat ţara noastră şi cetăţenii săi negând existenţa poporului moldovenesc şi a limbii moldoveneşti. (…) Considerăm de datoria noastră să-i amintim d-lui Ciolacu că Moldova a existat cu 400 de ani înainte de crearea României, iar referinţele la limba moldovenească originală sunt cunoscute cel puţin din secolul al XVII-lea. Poporul moldovean nu a renunţat şi nu va renunţa la identitatea sa naţională şi la limba sa, oricât de mult şi-ar dori liderii unor state vecine”, se arată într-o declaraţie a PSRM, care susţine o teză îmbrăţişată, de altfel, şi de Moscova.

Reacţiile vin după ce prim-ministrul României Marcel Ciolacu a declarat la Digi24 că  „Maia Sandu este singura soluţie europeană şi democratică pentru Moldova”. Oficialul a adăugat că „România va ajuta Republica Moldova, fiindcă în Republica Moldova sunt români. Nu mai sunt moldoveni şi nu mai există limba moldovenească. Este limba română şi sunt români”, a punctat Marcel Ciolacu.

Afla mai multe despresorprotesteambasada
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt