Propunerea legislativă care scapă românii de birocraţie: eliminarea autorizaţiei pentru construcţia de anexe, garaje, sere sau magazii

Propunerea legislativă care scapă românii de birocraţie: eliminarea autorizaţiei pentru construcţia de anexe, garaje, sere sau magazii

Gospodarii care vor să-şi construiască un solar, garaj, anexe sau o magazie ar putea fi scutiţi de autorizaţia de construcţie. O nouă propune legislativă a fost înaintată de Parlament. Aceasta permite ridicarea anumitor construcţii auxiliare fără autorizaţie, cu condiţia notificării prealabile a primăriei şi respectării unor reguli clare.

Măsura vine în urma plângerilor venite din mediul rural, unde nevoia de astfel de anexe este constantă, iar procedurile birocratice deveniseră un obstacol costisitor, scrie Agro-tv.

Construcţiile vizate sunt: garaje, magazii de unelte, sere şi solaria, bucătării de vară, anexe gospodăreşti şi alte structuri auxiliare similar. Aceste construcţii trebuie să fie exclusiv pentru uz personal, adică nu pot fi folosite ca locuinţe sau pentru activităţi comerciale.

Potrivit modificărilor aduse Legii nr. 933/2004, prin introducerea literei c¹) la articolul 11, alineatul (1), gospodarii pot ridica anexe fără autorizaţie, dacă sunt respectate următoarele condiţii:

Construcţiile sunt amplasate pe terenuri aflate în proprietatea privată a persoanei fizice care face notificarea;

 – Au o amprentă la sol de maximum 50 mp, individual sau cumulat; • Sunt fără etaj, fără subsol şi fără pod locuibil;

– Nu depăşesc înălţimea de 4 metri, măsuraţi la coamă;

– Sunt destinate exclusiv uzului familial, fără scop locativ sau comercial;

 – Racordarea la utilităţi se face conform legii, dacă este necesar;

– Sunt amplasate la minimum 2 metri de limitele de proprietate, cu excepţia cazurilor în care regulamentele locale permit altfel.

Gospodarii vor fi oblicaţi de notificarea la primărie. Conform art. 112, persoana care doreşte să construiască trebuie să:

– Transmită notificare scrisă către primărie cu cel puţin 10 zile înainte de începerea lucrărilor;

– Anexeze o declaraţie pe proprie răspundere prin care confirmă că respectă toate condiţiile legale;

– Ataşeze o schiţă simplă a amplasamentului. Primăria are apoi obligaţia, în termen de 15 zile, să trimită un reprezentant tehnic care verifică dacă amplasarea respectă regulile şi întocmeşte un proces-verbal de conformitate.

Afla mai multe despreanexeautorizatii
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt