Propunerea de reformare a sistemului fiscal, susţinută de marii investitori străini. AmCham vede o cota unică de 16%

Propunerea de reformare a sistemului fiscal, susţinută de marii investitori străini. AmCham vede o cota unică de 16%

La 2 iulie, Camera de Comerţ Americană din România (Amcham România) a afirmat că  mediul de afaceri susţine menţinerea cotei unice de impozitare în România, însă doreşte ca aceasta să fie generalizată pentru toate tipurile de venituri. Astăzi, aceasta este diferenţiată, impozitul pe profit este 16%, impozitul pe muncă este 10% şi impozitul pe capitaluri este 8%.

Guverul a propus introducerea cotei unice de 16% încă de anul trecut.

„Va trebui să stăm cu toţii la masă şi să hotărâm pe o perioadă medie care e soluţia cea mai bună. Vom menţine cota unică, dar să fie cotă unică, crescând un mediu concurenţial corect, fără excepţii, pe cota de 16% (…) sau să mergem în zona de impozitare progresivă. Eu nu refuz nici una dintre variante. Fiecare are şi plusuri şi minusuri”, a declarat premierul, în noiembrie 2023. „Faptul că am avut o perioadă atât de lungă cotă unică, nu-mi creează un disconfort dacă rămâne cota unică. În acest moment, ea nu mai există”, a mai spus Marcel Ciolacu.

Mediul de afaceri doreşte echitate, simplitate şi predictibilitate

Calculele estimative ale AmCham arată că, în cazul în care România ar reveni începând cu anul fiscal 2025 la cota unică de 16%, aşa cum a fost introdusă în anul 2005, veniturile suplimentare la bugetul de stat ar putea să fie cu mai mari cu peste 1,6% din Produsul Intern Brut.

În plus, cota unică ar aduce echitate pentru toţi contribuabilii şi uniformizarea sistemului fiscal prin eliminarea avantajelor artificiale şi a distorsiunilor, fiind un sistem simplu, în care conformarea voluntară este ridicată şi nu este multă complicaţie în a calcula şi plăti la bugetul statului contribuţiile.

Premierul Marcel Ciolacu a subliniat necesitatea unei reforme urgente în impozitarea veniturilor salariale pentru a reduce povara fiscală, în special pentru cei cu venituri mici sau copii.

Ciolacu menţionează că impozitarea muncii este cea mai mare în România, afectând în special veniturile mici, şi propune o reducere a impozitării pentru salariul minim, similar cu alte ţări europene. Totuşi, reforma trebuie să fie echilibrată şi să ţină cont de nevoile diferitelor categorii de venituri, iar deducerile la impozitarea muncii ar sprijini dezvoltarea serviciilor precum sănătatea şi educaţia.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt