Proiect de lege: pensionarii cu pensii de până la 3.000 de lei pot solicita gratuit adeverinţele care atestă vechimea în muncă

Proiect de lege: pensionarii cu pensii de până la 3.000 de lei pot solicita gratuit adeverinţele care atestă vechimea în muncă

În perioada 1 septembrie 2024 - 1 martie 2025 se desfăşoară recalcularea pensiilor prin includerea sporurilor nepermanente şi a acordului global.

Liberalii au cerut, printr-un proiect înregistrat ieri la Senat, ca pensionarii care au realizat venituri din acordul global şi sporuri nepermanente sau prime să poată obţine adeverinţele care fac dovada muncii lor fără taxe.

Liderul senatorilor PNL, Daniel Fenechiu, a solicitat dezbaterea şi aprobarea acestei iniţiative în procedură de urgenţă, astfel încât ambele camere ale Parlamentului să poată aproba actul normativ cât mai repede.

Majoritatea pensionarilor se plâng ca firmele care deţin arhivele practică tarife ridicate nejustificat pentru emiterea adeverinţelor, uneori costul acestora ridicându-se pentru câţiva ani la mii de lei.

Senatorii PNL au depus în procedură parlamentară propunerea legislativă prin care pensionarii pot obţine cu taxe zero aceste adeverinţe de venit de la deţinătorii legali de arhive sau de la operatorii economici autorizaţi de Arhivele Naţionale.

Pensionarii cu pensii de până la 3.000 de lei pot solicita gratuit aceste adeverinţe, costul lor fiind decontat de către agenţiile judeţene pentru prestaţii sociale.
Pentru pensionarii cu venituri din pensii cuprinse între 3.001 şi 6.000 lei, costurile pentru emiterea adeverinţelor se reduc la jumătate.

Afla mai multe despreproiectpensionaritaxeadeverinte
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt