Compania de stat Transelectrica, operatorul sistemului energetic naţional, demarează construirea liniei electrice aeriene (LEA) 400 kV dublu circuit, cu un circuit echipat, Constanţa Nord – Medgidia Sud, proiect finanţat din fonduri UE nerambursabile şi menit să întărească reţeaua naţională de transport de electricitate, astfel încât să devină posibilă racordarea de centrale de producţie de energie regenerabilă noi cu putere instalată cumulată de sute de MW în regiunea Dobrogea, scrie Profit.ro.
Lucrările sunt în valoare de peste 134 milioane lei, din care aproape 112 milioane lei reprezintă finanţare nerambursabilă din Fondul de Modernizare al UE, a transmis compania.
Contractor este consorţiul Electromontaj SA – Elm Electromontaj Cluj SA, termenul de execuţie fiind de 30 de luni.
″Linia electrică aeriană 400 kV Constanţa Nord – Medgidia Sud va facilita rezolvarea congestiilor de reţea existente în zona Dobrogea, dar şi racordarea de noi centrale regenerabile în perioada următoare. Ca parte a strategiei investiţionale a Transelectrica pentru zona Dobrogea, noua linie electrică de la Constanţa la Medgidia va contribui, alături de proiecte importante precum LEA Cernavodă- Stâlpu şi LEA Gutinaş-Smârdan, la creşterea capacităţii de evacuare a energiei electrice produse în centrale regenerabile din regiune″, a declarat preşedintele Directoratului Transelectrica, Ştefăniţă Munteanu.
Realizarea noii linii electrice aeriene de 400 kV va permite, potrivit studiului de fezabilitate, preluarea şi transportul unei capacităţi suplimentare de minim 273 de MW de energie electrică produsă din surse regenerabile în Dobrogea, o regiune excedentară în ceea ce priveşte producţia de energie. Astfel, investiţia va asigura evacuarea eficientă a energiei generate din surse regenerabile, contribuind la echilibrarea şi stabilitatea Sistemului Electroenergetic Naţional (SEN).
Obiectivul investiţional cuprinde realizarea unei linii electrice noi de 37,35 de kilometri, formată din două tronsoane principale: un tronson de linie electrică aeriană de 400 kV care se va realiza pe stâlpi metalici dublu circuit, cu o lungime de aproximativ 35,35 kilometri, şi un tronson de linie electrică subterană de 400 kV, pe o lungime de aproximativ 2 kilometri, care va face legătura între porţiunea aeriană a liniei şi Medgidia Sud.
″Noua linie electrică de transport va sprijini dezvoltarea infrastructurii energetice în regiunea Dobrogea, contribuind la: • creşterea capacitaţii de evacuare a energiei produse în noi centrale electrice eoliene şi convenţionale din Dobrogea, inclusiv la evacuarea eficientă a energiei produse în sud-estul ţării către sistemul electroenergetic interconectat; • asigurarea unei alimentări sigure şi eficiente pentru consumatorii din Constanţa, litoralul Mării Negre şi zona Tulcea; • consolidarea interfeţei dintre Reţeaua Electrică de Transport şi Reţeaua Electrică de Distribuţie din zona Dobrogea; • reducerea pierderilor de putere şi optimizarea costurilor de transport al energiei electrice″, se mai menţionează în comunicatul Transelectrica.
În urmă cu 2 ani, investiţia era estimată la aproape 144,5 milioane lei plus TVA, apreciindu-se că implementarea ei va permite integrarea unei producţii suplimentare de energie din surse regenerabile de circa 685 MW în zona Dobrogea.