Profit.ro: Rinat Ahmetov, patronul lui Şaktior şi cel mai bogat ucrainean, pregăteşte un nou parc fotovoltaic în România

Profit.ro: Rinat Ahmetov, patronul lui Şaktior şi cel mai bogat ucrainean, pregăteşte un nou parc fotovoltaic în România

DTEK Renewables International (DRI), divizia externă de regenerabile înregistrată în Olanda a conglomeratului ucrainean de companii energetice şi de utilităţi DTEK, controlat de antreprenorul Rinat Ahmetov, cel mai bogat om din Ucraina, pregăteşte construirea unui nou parc fotovoltaic în România, fiind acum în ultima fază a pregătirii, scrie Profit.ro.

Investiţia, anunţată la începutul anului de Profit.ro, este derulată prin intermediul companiei româneşti Finas, care are un parteneriat cu DTEK.

Este vorba de parcul Glodeni 2 din judeţul Mureş, cu putere instalată de 60 MW, a anunţat compania. Acesta va fi construit lângă unitatea solară funcţională Glodeni 1, de 53 MW.

Finas Group, companie clujeană care operează în sectorul energiei regenerabile din România, dezvoltă acest nou parc solar, pe care îl va transfera la sfârşitul anului către DTEK Renewables Internaţional, cel mai mare investitor privat în energie din Ucraina.

Pentru a-şi consolida poziţia pe piaţa energiei verzi, Finas Group, în colaborare cu fondul de investiţii elveţian re:cap global investors ag, dezvoltă mai multe proiecte solare de 200 MW, care includ 135 MW în comuna Corund (judeţul Harghita) şi 65 MW în oraşul Jibou (judeţul Sălaj), cu finalizare estimată pentru primăvara anului 2025.

În total, Finas Group va ajunge la peste 500 MW de proiecte finalizate sau în curs de dezvoltare începute în anul 2013. În locurile unde deja operează, compania are în derulare proiecte de stocare a energiei de 250 MW.

Într-o mişcare strategică, Finas Group a vândut recent pachetul de acţiuni de la La Salina Turda, ieşind astfel de pe piaţa HoReCa pentru a se concentra exclusiv pe energia regenerabilă şi pe sectorul imobiliar.

Deşi acţionarii nu exclud revenirea în HoReCa, dar pe un alt segment, prioritatea actuală este dezvoltarea în domeniul energiei verzi.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt