Guvernul a împrumutat astăzi 33 miliarde de yeni (225 milioane de dolari) prin vânzarea de obligaţiuni Samurai (în yeni) verzi pe piaţa niponă, potrivit Profit.ro. Suma atrasă este mică, scopul acestor emisiuni fiind însă, cum a semnalat în premieră Profit.ro, în principal revenirea pe piaţa niponă, pentru prima dată după anii '90, pentru a avea ulterior acces mai uşor la finanţări de la investitori japonezi.
În final, statul a împrumutat 22 de miliarde de yeni prin vânzarea de titluri pe 3 ani, 3,6 miliarde de yeni prin vânzarea de titluri pe 5 ani şi 7,4 miliarde de yeni prin vânzarea de titluri pe 7 ani. Iniţial, România a propus şi emisiuni pe 10, 15 şi 20 de ani, dar a renunţat la acestea din cauza cererii reduse a investitorilor.
Dobânzile au fost majorate faţă de ce a fost anunţat iniţial ca dobânzi indicative la deschiderea emisiunilor de obligaţiuni, în contextul interesului insuficient din partea investitorilor.
Nivelul împrumutului era anticipat în zona de 100-300 milioane de dolari. Suma este una mică raportat la emisiunile de miliarde de euro sau dolari înregistrate la ieşirile obişnuite pe extern ale statului român.
Emisiunile de obligaţiuni Samurai verzi au ca obiectiv principal revenirea pe piaţa niponă şi stabilirea premiselor pentru viitoare împrumuturi, suma vizată la acest moment fiind una mai mică. Nivelul redus al împrumuturilor planificate ar putea avea un impact asupra cererii din partea unor investitori mari.
Obligaţiunile sunt din categoria celor verzi, ceea ce înseamnă că investitorii ar putea oferi dobânzi mai bune, dar fondurile oobţinute sunt condiţionate de finanţarea unor cheltuieli cu impact pozitiv asupra mediului.
Numărul mare de emisiuni de obligaţiuni deschise iniţial (şase), precum şi cel prin care s-au realizat efectiv împrumuturi (trei) este determinat de planul României de a reveni pe piaţa niponă şi de a avea aceste emisiuni pentru a putea accesa mai uşor pe viitor împrumuturi de la investitorii japonezi (prin eventuala redeschidere a emisiunilor existente).
Aranjorii emisiunii sunt DAIWA, Mizuho, Nomura, SMBNIK.
Recent, România a împrumutat aproape 5 miliarde euro de pe pieţele internaţionale cu trei emisiuni de obligaţiuni două în euro, pe 7 şi 20 de ani, precum şi una în dolari, pe 10 ani.
Costurile de împrumut peste nivelurile iniţiale
Costurile au fost stabilite în ziua anterioară
- pentru 3 ani - TONAR + 162 puncte de bază, după ce sâmbătă a fost anunţat inidcativ TONAR + 150 de puncte de bază (rata TONAR pentru 3 ani este la 0,47%)
- pentru 5 ani - TONAR + 207 puncte de bază, după ce sâmbătă a fost anunţat indicativ TONAR + 195 puncte (rata TONAR pentru 5 ani este de 0,55%)
- pentru 7 ani - TONAR + 247 puncte de bază, după ce sâmbătă a fost anunţat indicativ TONAR + 235 puncte (rata TONAR pentru 7 ani este de 0,65%)
Necesarul brut de finanţare a fost majorat de la 181 miliarde lei la 217 miliarde lei
Profit.ro a scris, la începutul lunii septembrie, că Ministerul Finanţelor a revizuit de la 181 miliarde de lei la 217 miliarde de lei ţinta pentru împrumuturi în acest an. Finanţele au motivat creşterea planului de împrumuturi prin necesarul de fonduri pentru deficitul bugetar, volumul datoriei de refinanţat şi asigurarea prefinanţării parţiale a necesarului pentru 2025.
În 2023, Guvernul a împrumutat 203 miliarde lei. La 217 miliarde lei, planul de împrumuturi pentru 2024 stabileşte un nou record.