Profit.ro: Guvernul creşte plafonul pentru împrumuturi de pe piaţa externă la 90 de miliarde de euro

Profit.ro: Guvernul creşte plafonul pentru împrumuturi de pe piaţa externă la 90 de miliarde de euro

Plafonul României pentru împrumuturi prin obligaţiuni emise pe piaţa externă, nivelul maxim la care se poate situa soldul împrumuturilor contractate prin programul de emisiuni de titluri de stat "Medium Term Notes", va creşte de la 75 de miliarde de euro în prezent la 90 de miliarde de euro, operaţiune anunţată anterior de Profit.ro.

Finanţele vor să emită euroobligaţiuni în valoare de aproximativ 13 miliarde euro (echivalent) pe pieţele externe în 2025, pentru acoperirea deficitului bugetar, rostogolirea datoriilor mai vechi ajunse la plată şi consolidarea rezervei de valută, dar noul plafon ar acoperi şi finanţări pe care vrea să le atragă la început de 2026.

Programul-cadru de emisiuni de titluri de stat, "Medium Term Notes" (Programul MTN) reprezintă o facilitate neangajantă, care se încheie între Ministerul Finanţelor, în calitate de emitent şi un grup de instituţii financiare selectate, în cadrul căreia pot fi lansate periodic emisiuni de titluri de stat pe pieţele externe în baza unei documentaţii contractuale standard. Acesta oferă statului avantajul accesării pieţelor de capital într-un timp mai scurt decât cel necesar parcurgerii etapelor pentru efectuarea fiecărei tranzacţii individuale, precum şi flexibilitate în structurarea parametrilor emisiunilor, în funcţie de strategia de administrare a datoriei publice guvernamentale.

În prezent, este reglementată posibilitatea de a emite obligaţiuni pe pieţele externe, în sumă maximă, în orice moment, de 75 miliarde euro sau echivalent euro din orice valută. Valoarea obligaţiunilor emise şi nerambursate (în euro şi dolari) în cadrul Programului MTN este în prezent de cca. 73,3 miliarde euro echivalent, suma disponibilă pentru emisiuni de euroobligaţiuni în cadrul Programului fiind de aproximativ 1,7 miliarde euro.

În contextul planului anual de finanţare a deficitului bugetar şi de refinanţare a datoriei publice previzionat pentru anul 2025, se estimează un volum de euroobligaţiuni în valoare de aproximativ 13 miliarde euro (echivalent). Totodată, în cursul anului 2025 vor mai ajunge la maturitate euroobligaţiuni în valoare de aproximativ 2 miliarde euro, respectiv în data de 29 octombrie 2025.

Deoarece plafonul Programului MTN se eliberează la momentul rambursării unor obligaţiuni, în calculul majorării plafonului programului s-a avut în vedere faptul că scadenţa din anul 2025 este la sfârşitul anului, iar emisiunile noi de euroobligaţiuni se realizează în funcţie de condiţiile de piaţă, cel mai probabil în prima parte a anului şi în al treilea trimestru.

În consecinţă, pentru acoperirea nevoilor de finanţare de pe pieţele externe pentru anul 2025 precum şi pentru a crea flexibilitatea necesară pentru a realiza prima emisiune din anul 2026 în debutul anului având în vedere că în anul 2026 prima scadenţă este în luna februarie 2026 în sumă de 1,3 miliarde euro şi luând în considerare suma rămasă disponibilă de 1,7 miliarde euro, se impune majorarea valorii totale a Programului MTN, cu suma de 15 miliarde euro, de la 75 miliarde euro la 90 miliarde euro.

Suma de 15 miliarde euro care este propusă pentru suplimentarea plafonului MTN are în vedere acoperirea unui plan de emisiuni estimat de 13 miliarde euro aferent anului 2025 şi a realizării unei prime emisiuni în anul 2026 în sumă de maximum 5 miliarde euro, luând în considerare şi scadenţele din această perioadă care vor conduce la eliberarea plafonului din cadrul Programului MTN.

De exemplu, în cazul Poloniei valoarea Programului MTN a crescut gradual începând cu anul 2007, de la 25 miliarde euro, la un nivel de 85 miliarde euro în anul 2024.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt