Profit.ro: Guvernul amână majorarea impozitelor pe locuinţe până la 1 ianuarie 2026

Profit.ro: Guvernul amână majorarea impozitelor pe locuinţe până la 1 ianuarie 2026

Impozitarea imobilelor (apartamente, case) la valoarea de piaţă, ceea ce ar fi dus la creşteri semnificative ale impozitelor în localităţile mai dezvoltate şi cu preţuri mai ridicate, va fi amânată până la 1 ianuarie 2026, prevede un proiect de ordonanţă de urgenţă pregătit de către Ministerul Finanţelor, scrie Profit.ro.

Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, a declarat încă din august, într-un interviu pentru Profit.ro, că sistemul necesar pentru implementarea impozitării la valoarea de piaţă nu va fi gata în acest an, astfel că este necesară amânarea.

De ce este important În lipsa acestei amânări, trecerea la noul sistem de impozitare s-ar face, conform legislaţiei în prezent în vigoarre, de la 1 ianaurie 2025.

Majorarea taxelor pe proprietate, prin impozitarea lor la o valore corelată cu cea de piaţă, este şi printre obiectivele stabilite în cadrul PNRR.

"Întrucât, îndeplinirea angajamentului din PNRR cu privire la impozitarea proprietăţii presupune şi dezvoltarea unui sistem informatic care permite implementarea unor modele specifice, coroborat cu faptul că se află în curs de derulare asistenţa tehnică din partea Băncii Mondiale, se propune prorogarea termenului de aplicare a prevederilor din Ordonanţa Guvernului nr. 16/2022 referitoare la modificarea Titlul IX -Impozite şi taxe locale din Codul fiscal, de la data de 1 ianuarie 2025 la data de 1 ianuarie 2026", arată Ministerul Finanţelor în proiect.

În cadrul Ministerului Finanţelor se va înfiinţa o structură responsabilă de implementarea reformei impozitului pe proprietate. Structura de specialitate are, în principal, atribuţii privind gestionarea unei baze de date naţionale cuprinzătoare cu proprietăţile imobiliare, colaborarea cu unităţile administrativ-teritoriale, precum şi cu alte entităţi în ceea ce priveşte datele şi informaţiile despre proprietăţi, realizarea şi implementarea unor modele specifice privind impozitarea proprietăţii imobiliare, coordonarea metodologică a organelor fiscale locale în ceea ce priveşte procedurile specifice derulate în cadrul activităţii de administrare privind impozitarea proprietăţii imobiliare, elaborarea formularisticii specifice activităţii de administrare a creanţelor fiscale aferente impozitării proprietăţii imobiliare.

În acets scop, numărul de posturi de la Finanţe va fi suplimentat şi va fi stabilit ulterior prin act normativ.

Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară va pune la dispoziţia Ministerului Finanţelor accesul şi resursele necesare pentru conectarea la sistemele informatice şi platformele hardware şi software pe care le gestionează. Acestea includ, dar nu se limitează la:

  • Sistemul integrat de cadastru şi carte funciară;
  • Registrul electronic naţional al nomenclaturilor stradale;
  • Sistemul centralizat e-Terra privind baza de date spaţială (sectoare cadastrale).

În funcţie de necesităţile identificate în procesul de implementare a impozitării proprietăţii imobiliare, pot fi incluse şi alte sisteme şi baze de date gestionate de Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară relevante pentru activităţile desfăşurate şi respectiv, în funcţie de responsabilităţile Ministerului Finanţelor privind implementarea impozitării proprietăţii imobiliare. 

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt